U Italiji i Francuskoj veliki štrajkovi javnih službi

VIŠE od milijun djelatnika javnih službi u Italiji u ponedjeljak je odlučilo štrajkati kako bi se izborili za novi kolektivni ugovor, zbog čega su državne škole, uredi mjesnih vlasti i poreznih uprava ostali zatvoreni.

Štrajk, u kojem sudjeluje i javni prijevoz, sindikati su ocijenili vrlo uspješnim, procjenjujući da u njemu sudjeluje 80 posto svih zaposlenih u tim službama.

Istodobno su trodnevni štrajk počeli i talijanski odvjetnici koji prosvjeduju protiv vladinih planova o reformi pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reforma, ali mirovinska, bila je uzrokom štrajka energetskog sektora, javnog školstva i zdravstva u Francuskoj. Iako podijeljeni oko vladinih planova mirovinske reforme, sindikati su organizirali štrajk koji je uvelike utjecao na redovne dnevne aktivnosti, ako je javni prijevoz uredno funkcionirao.

U Parizu je, po jakoj kiši, prosvjedovalo između 38 tisuća, po procjenama policije, i 100 tisuća ljudi, kako tvrde sindikati, opirući se prije svega najavi produljenja dobne granice za odlazak u mirovinu, koja je sad u Francuskoj 60 godina.

Odaziv na štrajk, kojem su se priključili i djelatnici francuske pošte, središnje banke i francuskog Telecoma bio je polovičan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara