U Italiji uhićeni mladi nacisti

TUŽITELJSTVO u Bolzanu otvorilo je istragu protiv 33 mladića od 18 do 26 godina, od kojih je šest zatvoreno pod optužbom poticanja na rasnu mržnju, prijetnji i serije manjih krivičnih djela, piše list Corriere della Sera od srijede.

Većina tih mladića živi u malom mjestu Caldaro, od oko pet tisuća stanovnika, na 50 km od Bolzana, a sebe nazivaju "borcima za slobodu" južnog Tirola, ističući da su Tirolci već "više od 80 godina potlačeni u talijanskoj državi" te da žele južni Tirol "osloboditi" od "talijanskog okupatora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O toj organizaciji, koja sebe naziva Suedtiroler Kameradschaftsring (SKR) i koja pripada ekstremnoj desnici, već su godinu i pol istragu vodili karabinjeri, odnosno posebna postrojba ROS, te su prikupljeni podaci o njihovu djelovanju, proslavama Hitlerova rođendana, slavljenja solsticija i ostalih rituala poštivanja "nacističke tradicije".

Među osobama pod istragom su i članovi stranke Union, koja također pripada ekstremnoj desnici.

Caldaro nije središte nacizma, kaže gradonačelnik mjesta Wilfried Battisti Matscher i dodaje kako nikada nije došlo do sukoba između različitih etničkih zajednica.

Pripadnici skupine, kako se navodi, dobivaju propagandni materijal iz Njemačke i slijede primjere njemačkih ekstremističkih skupina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara