U Italiji zaplijenjeno 30 tona radioaktivnog čelika, dio navodno završio i u Hrvatskoj

TALIJANSKO ministarstvo zaštite okoliša izvijestilo je kako su karabinjeri zaplijenili 30 tona radioaktivnog čelika dopremljenog iz Kine. Dio tog materijala je navodno završio i u Hrvatskoj, javlja talijanska agencija Ansa.

Radioaktivni čelik se nalazio među još 350 tona čelika dopremljenih u svibnju prošle godine u talijansku trgovačku luku La Spezia, iz jedne od najvećih svjetskih tvornica čelika, koja se nalazi u vlasništvu kineskog Tysca. Čelik je bio namijenjen za preprodaju njihovim talijanskim kooperantima, čija imena nisu objavljena.

Provedena testiranja su pokazala kontaminaciju radioaktivnim kobaltom-60 u raznim dijelovima industrijskog postrojenja - dimnjacima, pećima, dizalicama i spremnicima. Dio prerađenog radioaktivnog čelika navodno je završio i u Hrvatskoj, Turskoj, Egiptu, Poljskoj i Kazahstanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interpol, koji je obaviješten o cijelom slučaju, izvijestio je kako se brzom reakcijom spriječio mogući utjecaj na zdravlje građana te okoliš, međutim napominju kako je razina radijacije u otkrivenom čeliku niska te veće opasnosti nema. Čelik se osim za industrijske svrhe koristi i za izradu proizvoda za domaćinstvo, kao što su lonci i slivnici, te za proizvodnju automobila.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara