U izbjegličkim kampovima redovito siluju žene iz Darufa

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

ŽENE koje uspiju pobjeći iz Darfura gdje godinama traje građanski rat, redovito su silovane u izbjegličkim kampovima unatoč prisutnosti UN-ovih snaga, piše u izvještaju Amnesty Internationala.

Organizacija za ljudska prava objavila je izvještaj prema kojemu policija u Čadu i UN ne rade ništa kako bi zaštitili žene i maloljetne djevojke. Njih, kako piše u izvještaju, sustavno siluju i zlostavljaju lokalni seljaci, vojnici, članovi obitelji, a u nekim slučajevima i humanitarni radnici. Djevojčice su čak i u školama izložene napadima.

Bježe u potrazi za zaštitom

Glasnogovornik UN-ove misije u Čadu (MINURCAT) rekao je da su dobivali izvještaje o napadima na žene, većinom izvan kampova, ali smatra da policija radi sve što može s obzirom na okolnosti.

"Ove žene bježe iz Darfura nadajući se da će im međunarodna zajednica i vlasti u Čadu ponuditi neku sigurnost i zaštitu. Ta zaštita se pokazala lošom i one su dalje napadane", rekla je zamjenica direktora Amnesty Africa programa Tawanda Hondora.

'Policija štiti sebe, nema vremena za nas'

Prema podacima Amnestya, iz Darfura je pobjeglo oko 142.000 žena koje su smještene u 12 kampova uz granicu sa Čadom.

"Policija u Čadu puno vremena provodi štiteći sebe. Čak ih UN-ovi vojnici moraju štititi. Nitko nema vremena da nas štiti", rekla je jedna od žena za izvještaj.

Vlasti u Sudanu negiraju optužbe o seksualnim zlostavljanjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara