U izobilju sardina poštedite inćune

SARDINE i inćuni u Tihom se oceanu, čini se, u izobilju pojavljuju naizmjence, objavio je časopis ´Science´.

Ako je to istina, količina inćuna u iduća će dva desetljeća biti u porastu, što je dobra vijest za sve njihove ljubitelje.

Znanstvenici su otkrili da su oceanske vode tijekom nekih 25 godina nešto toplije od prosjeka, što pogoduje sardinama.

Nakon toga slijedi zahlađenje i ravnoteža se idućih 25 godina pomiče u korist inćuna.

Hladna razdoblja bogata inćunima vladala su tako od 1900. do 1925. i od 1950. do 1975., dok su oceanske vode sardinama bile bogate od 1925. do 1950. i od 1975. do sredine devedesetih, pokazala je studija znanstvenika kalifornijskog Istraživačkog centra u zaljevu Monterey u Moss Pointu.

´Znamo da su ti ciklusi povezani s promjenama u strujanju vode u oceanima i atmosferskom djelovanju na ocean´, prije svega vjetrova, rekao je Francisco P. Chavez.

Jedan rezultat je pomicanje granice između površinske vode i dublje hladne vode, rekao je. Znanstvenici još nisu shvatili kako ta fizička promjena uzrokuje izmjenu dviju vrsta riba.

´Ključno je pitanje što uzrokuje promjene u oceanu i atmosferi´, rekao je Chavez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepoznavanje promjene, ističu znanstvenici, ´mnogo je lakše od razumijevanja procesa koji je uzrokuju´. Promjena se izravno održava na industriju prerade riba, koja trpi velike gubitke kada se pojavi manjak jedne ili druge vrste ribe.

Ti ciklusi dokazuju i da na povećan broj određenih organizama utječu prirodne varijacije, a ne samo ljudi, istaknuo je Chavez.

´Osim toga, prirodne varijacije nisu ograničene samo na jedno zemljopisno područje, nego se događaju u mnogo većim razmjerima, od Aljaske do Čilea´, rekao je. ´Najviše me iznenadilo što se čini da se isti ciklusi izmjenjuju svugdje u Tihom oceanu i da su rijetki dosad shvatili njihovu povezanost´, dodao je.

Poznavanje tih ciklusa pomaže i u proučavanju globalnog zagrijavanja. Znanstvenici mogu, naime, točnije odrediti je li došlo do zagrijavanja ako su svjesni prirodnih ciklusa i ako ih uzimaju u obzir, rekao je.

Mnogi ljudi cikluse Tihog oceana identificiraju s njegovim zagrijavanjem i hlađenjem poznatijim kao El Nino (španj. dječak) i La Nina (španj. djevojčica), koji utječu na vrijeme u cijelome svijetu.

El Nino se ipak pojavljuje svake tri do sedam godina, dok se ciklus izmjene sardina i inćuna proteže na 50 godina. Chavezova ekipa predlaže stoga da se ciklus sardina nazove El Viejo (španj. starac), a ciklus inćuna La Vieja (španj. starica).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara