U Jasenovcu sutra komemoracija žrtvama fašističkog logora

Polaganjem vijenaca i komemoracijom kod spomenika "Kameni cvijet" u nedjelju će se u Jasenovcu odati počast svim stradalim, ali i preživjelim zatočenicima tog fašističkog koncentracijskog logora.

Nakon minute šutnje za stradale logoraše okupljenima će se obratiti predsjednik Republike Stjepan Mesić i počasni predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac Branko Petrina. Pročitat će se i pismo premijera Ivice Račana.

U kriptu spomenika "Kameni cvijet" vijence će zatim, uz predsjednika Mesića koji je i pokrovitelj događaja, položiti izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, te Hrvatske vojske.

Vijence će položiti i izaslanstva Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina, predstavnici Roma, te udruge antifašističkih boraca iz Hrvatske, Slovenije i BiH.

Počast žrtvama jasenovačkog logora odat će i članovi njihovih obitelji, preživjeli logoraši, te predstavnici brojnih veleposlanstava, političkih stranaka i lokalnih vlasti.

Molitvu za žrtve predvodit će vladika slavonski episkop Sava, rabin Kotel Da-Don, župnik župe sv. Luke iz Novske Ivan Nikolić, te sisački imam Fuad Karaga.

Komemoraciju će prenositi HTV.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Spomen-područja nakon komemoracije predstavit će prve dvije knjige iz biblioteke "Kameni cvijet", koja će objavljivati historiografska djela o logorskom sustavu Jasenovac-Stara Gradiška u vrijeme Nezavisne države Hrvatske. O knjigama "Jasenovac 1941.-1945., Logor smrti i radni logor" Nataše Mataušić, te "Genocid nad Romima" Narcise Lengel-Krizman, uz autorice će govorit i ministar kulture Antun Vujić.

Komemoracijom se obilježava proboj šestotinjak zatočenika iz jasenovačkog logora 22. travnja 1945.

Koncentracijski logor u Jasenovcu otvoren je nedugo nakon uspostave Nezavisne države Hrvatske, sredinom 1941., a prestao je postojati tek završetkom Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945.

Po riječima predsjednika Savjeta Spomen-područja Jasenovac Slavka Goldsteina, broj jasenovačkih žrtava, kao i stvarni karakter tog logora, u svim je režimima bio instrumentaliziran.

Otkrivanje istine o toj kaznionici tek predstoji, a to je i jedna od temeljnih zadaća Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac, dodaje Goldstein.

(Hina) am sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara