U jednom danu spašeno više od 3.000 izbjeglica na Mediteranu

U jednom danu spašeno više od 3.000 izbjeglica na Mediteranu

Foto: FAH

VIŠE od 3.300 izbjeglica spašeno je u nedjelju s brodova u blizini libijske obale, objavila je talijanska obalna straža. Provedeno je više od 26 operacija spašavanja, a samo od četvrtka spašeno je više od 10.000 osoba.

Trenutačno nema izvještaja o ozlijeđenima ili poginulima nakon završetka spašavanja izbjeglica na 25 gumenih brodova te jednom derutnom drvenom brodu. Sve operacije izvedene su na manje od 50 kilometara udaljenosti od libijske obale. Spašene osobe prebačene su u luke na jugu Italije.


Ovim posljednjim spašavanjima ukupni broj izbjeglica u 2016. godini prebačenih u Italiju prešao je 66.000, javlja UNHCR, a prenosi The Local.

Dolasci preko Sredozemlja do Italije slijede prošlogodišnji trend, a prošlotjedni nagli porast pripisan je mirnom vremenu u tom dijelu svijeta. Mirno more daje nešto veće šanse ljudima na pretrpanim brodicama za stizanje u sigurnost talijanske obale.

Više od 10.000 izbjeglica poginulo je u pokušajima dolaska u Europu preko Sredozemlja, a u prvoj polovici ove godine nešto više od 2.500 osoba utopilo se tijekom opasnog prelaska Mediterana

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara