u jelsi na hvaru počele "večeri antona dobronića"

U Jelsi na otoku Hvaru večeras su počele "Večeri Antona Dobronića" u organizaciji Matice hrvatske, koje se tradicionalno već jedanaesti puta održavaju do 20. kolovoza.

Otvaranje večeri upriličeno je ispred Općinskog doma u Jelsi, a prije podizanja festivalske zastave pozdravne riječi Jelšanima i brojnim turistima uputili su načelnik općine Mario Gamulin i predsjednik Matice hrvatske u Jelsi Fabijan Peronja.

Nakon toga priređen je koncert zagrebačkog Brass ansambla na renesansno-baroknom Trgu sv. Ivana u neposrednoj blizini Dobronićeve rodne kuće.

"Večeri Antona Dobronića" ove su godine koncipirane kao kolaž kulturno-umjetničkih događaja u kojima prevladavaju koncerti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je i razumljivo jer je manifestacija posvećena Antonu Dobroniću (rođen u Jelsi 1878., preminuo u Zagrebu 1955.), čiji opus sadrži osam simfonija i drugih orkestralnih djela. Uz to, Dobronić je autor niza komornih skladbi, 13 opera, pet baleta, 14 kantata itd.

Program će se idućih dana odvijati i u crkvi Uznesenja Marijina, Ljetnom kinu, te vijećnici Općinskog doma.

Program predviđa 13 koncerata na kojima nastupaju vrhunski domaći i strani glazbenici i solisti, više izložbi i dramskih predstava, dva predavanja i jednu večer hvarske čakavske poezije.

Predviđeno je i održavanje operne večeri na kojoj će nastupiti svjetski poznata sopranistica Bugarka Zlatomira Nikolova sa solistima HNK-a iz Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara