U Jemenu ubijeno 25 pobunjenika

DVADESET i pet pristaša ekstremnog fundamentalističkog jemenskog propovjednika, koji su se utvrdili u planinskom području na sjeveru zemlje, ubijeni su u petak u sukobima s vojskom, objavilo je u subotu jemenskog ministarstvo obrane.

U sukobima je ranjeno 50 pobunjenika, dodaje ministarstvo na svojoj web stranici.

Prema iskazima svjedoka u pokrajini Saada, četiri vojnika su ubijena i još su 4 ranjena. Vojni izvori su do sada priznali samo da je poginuo jedan njihov pripadnik i da je pet ranjeno.

Od 18. lipnja kada su počeli sukobi između pristaša šiitskog vjerskog vođe Huseina Badr Edin al-Hutija i oružanih snaga koje traže njegovu predaju, ubijeno je 195 osoba, od kojih 46 članova vladinih snaga.

Za svaku informaciju koja bi dovela do uhićenja odbjeglog al-Hutija koji se skriva u nepristupačnim regijama na sjeveru zemlju, država je raspisala nagradu od 54,300 američkih dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jemenske vlasti optužuju radikalnog fundamentalista al-Hutija za organiziranje prosvjeda protiv Sjedinjenih Država i Izraela u džamijama, te da uz financiranje iz inozemstva predvodi naoružanu pobunu koja prijeti destabilizacijom i izazivanjem kaosa u toj siromašnoj arapskoj zemlji.

Jemen je bliski saveznik SAD-a u "ratu protiv terorizma". Dosada su jemenske vlasti u okviru protuterorističke kampanje uhitili i provjerili više stotina ljudi osumnjičenih za potporu mreži Al Qaide. Međutim, jemenski dužnosnici tvrde da dosad nije dokazana nikakva veza između fundamentalista al-Hutija i teorističke mreže Osame bin Ladena.

(Hina) xtm ysdZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara