U Karlovcu slijepca s psom nisu pustili na vlak

SLIJEPI Mirsad Bećirović iz Karlovca i njegov pas vodič nisu danas ušli u InterCity vlak u Karlovcu koji prometuje od Zagreba do Splita, nakon čega je na Bećirovićev poziv došla policija i sastavila zapisnik o kršenju Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa.

Kako bi izbjegao neugodnosti, Bećirović je rekao novinarima da je još u petak najavio svoje putovanje.

Zakon precizira da se slijepa osoba sa psom vodičem ima pravo koristiti svim sredstvima javnog prijevoza i zadržavati na svim mjestima predviđenim za putnike. Pod javnim prijevozom naveden je "javni prijevoz u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom te gradskom prometu". Takav putnik "ne plaća voznu kartu za psa vodiča bez obzira na smjer i dužinu puta".

Karlovački prometnik je rekao da po Pravilniku InterCyti vlak ne prima životinje i nema "odjeljak za životinje".

O današnjem događaju obaviještena je i predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić, koja je rekla da je još u petak ujutro u Sektoru putničkog prijevoza u uredu predsjednika Uprave razgovarala o Bećirovićevu putovanju te joj je već tada rečeno da se on ne može koristiti svojim zakonskim pravom za korištenje željeznice. Ogorčeno je dodala da su joj predložili neka putuje dan prije noćnim brzim vlakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je diskriminacija. Kome od putnika Uprava HŽ-a određuje kada će putovati? A HŽ Pravilnik stavlja iznad Zakona i to mu neće proći. Sa svojim psom vodičem redovito putujem avionom, gdje je i manje mjesta nego u InterCyti vlaku", rekla je Katalenić u telefonskom razgovoru s Brača, gdje danas počinje Edukativni seminar Kluba korisnika pasa vodiča slijepih. Na isti skup pokušao je iz Karlovca doći i Bećirović.

Policija je sastavila zapisnik i utvrdila da Bećirović od Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet ima Rješenje i iskaznicu o pravu slijepe osobe da se sa psom vodičem koristi sredstvima javnog prijevoza i ima slobodan pristup na javna mjesta jer pas vodič ima položen ispit pred stručnim povjerenstvom.

U kaznenim odredbama Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča piše da će se za prekršaj novčanom kaznom od 5000 do 20.000 kuna kazniti pravna osoba, a od tisuću do 10.000 kuna odgovorna osoba koja "slijepoj osobi sa psom vodičem onemogući korištenje javnih mjesta, javnih prijevoznih sredstava i čekaonica zdravstvenih ustanova i ljekarna".

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara