U Karlovcu ukradene bronačne biste Tita, Nade Dimić i Nade Vukić

TIJEKOM ovog vikenda provalnici su iz skladišta Gradskog muzeja Karlovca ukrali tri brončane biste, Josipa Broza Tita, Nade Dimić i Nade Vukić priopćila je danas PU karlovačka navodeći da se materijalna šteta procjenjuje na oko 15.000 kuna.

O tragovima provale ulaznih vrata skladišta koje se nalazi u napuštenoj vojarni "Josip Kraš" sedamdesetak metara udaljenoj od muzeja, policiju je obavijestila v.d. ravnateljica Višnja Lasić. Ona je podsjetila da su u rujnu 2004. nepoznati provalnici ukrali deset brončanih bista, te da su dvije pronađene uništene, tj. pripremljene za prodaju na tržištu sekundarnih sirovina.

Sve ukradene biste bile su postavljene u nekadašnjem "Parku narodnih heroja" kod karlovačkog Gradskog kazališta "Zorin dom". Riječ je o bistama Ive Lole Ribara, Josipa Kraša, braće Dakić i dr. autora Koste Angeli Radovanija, Stanislava Mišića, Belizara Bahorića, Stevana Luketića, Vjekoslava Poljana i Želimira Janeša.

Tadašnja ravnateljica Muzeja Rosana Mikulić upozorila je da su biste neodgovarajuće pohranjene, a da su iz Parka prebačene u Muzej odlukom bivšeg Sekretarijata za društvene djelatnosti Općine Karlovac u ožujku 1992.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Željko Gojšić(HDZ) osudio je danas krađu bista i nazvao to necivilizacijskim činom. Očekuje da će policija ovog puta pronaći počinitelje, jer treba stati na kraj, kako je rekao, "krađama spomenika, bakrenih oluka na crkvama i kapelama, jer će u protivnom na red doći i materijali na privatnim kućama, a kamo to sve vodi."

"Zna se da je to unosan i dobro uvezan kriminalan posao i policija treba pronaći i kradljivce i one koji tu robu otkupljuju", rekao je Gojšić.

U srpnju 2004. s postolja ispred Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" ukradena je i brončana bista pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Krivac je pronađen, a bista raskomadana za prodaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara