U Kini još dvoje umrlih od ptičje gripe

U Kini još dvoje umrlih od ptičje gripe

U KINI je prošlog mjeseca umrlo još dvoje oboljelih od ptičje gripe te je u toj zemlji sveukupno do sada od ove bolesti umrlo petoro ljudi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu.

Objava WHO-a dolazi nakon što je kinesko ministarstvo poljoprivrede priopćilo da je u provinciji Guiyang od ptičje gripe umrlo 16.000 prepelica, što je dvadeset i osma pojava ove bolesti kod ptica u Kini od 19 listopada. Vlasti su uništile još 42.000 ptica u provinciji, objavilo je kinesko ministarstvo na svojim internet stranicama.

Kineske su vlasti rekle da su u prosincu od ptičje gripe umrli desetogodišnja djevojčica i 35-godišnji muškarac, rekao je Roy Wadim, glasnogovornik WHO-a u Pekingu. Po WHO-u, time se u svijetu sveukupno broj umrlih od najsmrtonosnijeg soja virusa ptičje gripe od 2003. popeo na 78 osoba.

Djevojčica se razboljela 23. studenog a umrla je 16. prosinca, dok se muškarac razbolio 4. a umro 30. prosinca, rekao je Wadia.

Pojava novog žarišta

Nova pojava ptičje gripe otkrivena je kod prepelica u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guizhou, izvijestila je hongkonška vlada.

Bolest je pronađena kod ptica kod grada Giuyanga, navodi se u priopćenju koje je kasno u utorak objavio honkonški Ured za zdravstvo.

U priopćenju, koje citira kineskog ministra poljoprivrede, ne navodi se koliko je ptica zaraženo virusom H5N1.

Honkonški dužnosnici kazali su da će kineski ministar pojedinosti dati pojedinosti o novom slučaju pojave bolesti.

Hong Kong pomno prati izbijanje bolesti u Kini od 2003. kada se iz nje poširio SARS (teški akutni respiratorni sindrom) od kojeg je umrlo 299 osoba.

Kina je objavila da je zabilježeno 30-ak slučajeva ptičje gripe među peradi i da su eutanazirani milijuni ptica kako bi se spriječilo njezino širenje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je umrlo najmanje pet osoba oboljelih od ptičje gripe.

Nova žarišta u Rumunjskoj?

Moguća dva nova žarišta ptičje gripe otkrivena su danas u Ciresuu i Dudestiju, u okrugu Braila, na jugoistoku Rumunjske, gdje je virus H5 otkriven kod nekoliko peradi nakon brzih testova, prema priopćenju rumunjskog ministarstva poljoprivrede.

"Ta sela se nalaze u blizini druga dva lokaliteta već zahvaćena visoko patogenim virusom H5N1", istaknuto je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo je najavilo odluku o uklanjanju sve peradi iz zaraženih dvorišta kao i otvaranje punktova za dezinfekciju.

Provest će se i testovi na uzorcima uzetima kod pasa, svinja i mačaka iz tih mogućih žarišta, priopćeno je iz istog izvora.

Od 23 žarišta ptičje gripe otkrivena dosad u Rumunjskoj, četiri su proglašena zatvorenima, nakon iskorjenjivanja virusa.

Virus ptičje gripe bi u Turskoj mogao postati endemičan

Virus ptičje gripe mogao bi postati endemičan u Turskoj što predstavlja ozbiljan rizik i za susjedne zemlje, upozorila je UNova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u srijedu.

FAO je pozvao susjedne zemlje kao što su Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Irak, Iran i Sirija da drže visok stupanj budnosti, primjenjuju mjere nadzora i osiguraju potpuno informiranje javnosti o rizicima ptičje gripe.

"Visoko patogeni virus ptičje gripe H5N1 mogao bi postati endemičan u Turskoj", kaže FAO u izjavi.

Juan Labroth, viši dužnosnik FAO-a, rekao je da bi se virus mogao širiti bez obzira na mjere koje su već poduzete kako bi ga se suzbilo.

"Doći će do mnogo većeg izlaganja ljudi i životinja virusu ako se strogo ne izoliraju sve poznate i nepoznate lokacije gdje trenutno postoji virus", rekao je Lubroth.

Reakcija na ptičju gripu "primjerena"

Regionalni dužnosnik WHO-a ocijenio je danas da je reakcija turske vlade na epidemiju ptičje gripe, u kojoj su najmanje dvije osobe umrle, "primjerena" tvrdeći kako "nema razloga za paniku", na tiskovnoj konferenciji u Ankari.

"Reakcija zemlje primjerena je i upravljanje tom krizom na odgovarajućoj je razini, zadovoljni smo djelovanjem ministarstva zdravstva i mogućnošću naših ekipa da rade slobodno i transparentno", istaknuo je Marc Danzon, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

"Situaciji se od početka pristupilo ozbiljno", dodao je on. "Ministarstvo zdravstva čini što je u njegovoj moći kako bi se nosilo s tim teškim stanjem".

Kazao je kako "nema razloga za paniku". "Radimo što treba, panika bi imala negativne posljedice. Nema nikakve opasnosti za one koji putuju u Tursku", ponovio je on.

Danzon je također ponovno naglasio da dosad nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa virusa ptičje gripe s čovjeka na čovjeka.

"Dosad nema prijenosa virusa ili neke njegove mutacije s čovjeka na čovjeka", naglasio je Danzon.

Premda će vjerojatno još biti pojedinačnih slučajeva oboljenja, WHO očekuje da će se broj oboljelih od ptičje gripe u Turskoj ubrzo početi smanjivati", rekao je na konferenciji za tisak Guenael Rodier, šef misije WHO-a u Turskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara