U Kinu stižu japanski spasioci i tajvanski dragovoljci

KINESKA vlada prihvatila je ponudu Japana da pošalje stručnu ekipu koja će sudjelovati u spašavanju žrtava razornog potresa na jugozapadu Kine.

Tako je tridesetak tajvanskih dragovoljaca, među kojima su liječnici članovi budističkih organizacija, krenulo danas prema pokrajini Sečuan, dok su japanski stručnjaci prva strana ekipa kojoj je dopušten dolazak na mjesto potresa.

Glasnogovornici ministarstava vanjskih poslova Kine i Japana su otkrili kako će u Kinu po svoj prilici ukupno otići šezdesetak stručnjaka, gdje će sudjelovati u operacijama spašavanja žrtava potresa.

Iako je Kina je dosad odbijala sve ponude za slanje stručnjaka, obrazlažući to logističkim problemima, prihvatila je pomoć u hrani i u novcu, no do ovog trenutka je dopustila samo volonterima iz Tajvana i skupini Crvenog križa iz Hong Konga da sudjeluju u spašavanju u Sečuanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volonteri iz budističkih organizacija Tzu Chi Foundation i Dharma Drum Mountain tako trebaju danas stići u Sečuan koji je najteže stradao u potresu u kojemu je smrtno stradalo 15 tisuća, dok se deseci tisuća smatraju nestalima. Tajvanska vlada je jučer najavila kako će izdvojiti 26 milijuna američkih dolara za pomoć, većinu od toga u novcu, dok samo manji dio u hrani.

Također, u Sečuan, koji je pogodio potres jakosti, po Richteru, 7,8  trebaju stići i dva zrakoplova kompanija Air Macau i China Airlines sa stotinama tona pomoći koju su prikupile tajvanske humanitarne organizacije.

A.P.
Foto : AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara