U Kongu proglašena epidemija žute groznice

U Kongu proglašena epidemija žute groznice

Foto: 123rf

KONGOANSKE vlasti su u ponedjeljak proglasile lokaliziranu epidemiju žute groznice u prijestolnici Kinšasi i u još dvjema pokrajinama na zapadu Demokratske Republike Konga, gdje je zabilježeno šezdesetak oboljelih, pet umrlih i tisuću suspektnih slučajeva bolesti.

Kongoanski ministar zdravstva Kabange Numbi je na tiskovnoj konferenciji kojoj su nazočili i predstavnici sanitarnih partnera u zemlji proglasio "lokaliziranu epidemiju žute groznice u Kinshasi, u središtu Konga i u Kwangu", pozivajući se na rezultate tjednog praćenja ministarstva zdravstva i epidemiološko istraživanje diljem zemlje.

"Od 67 oboljelih, 65 ih je povezano s epidemijom u Angoli", dodao je ministar. Drugih sedam slučajeva nije imalo nikakvog doticaja s Angolom, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do danas je zabilježeno pet umrlih" među osobama koje su oboljele, istaknuo je ministar.

DRK od početka godine bilježi porast suspektnih slučajeva žute groznice, nešto više od tisuću.

U susjednoj Angoli epidemija žute groznice je od prosinca 2015. odnijela najmanje tristo života, izvijestila je krajem svibnja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Zabilježeno je i više od 2500 nepotvrđenih slučajeva.

Žuta groznica je virusna hemoragijska bolest koju prenosi komarac vrste Aedes aegypti - prenositelj većeg broja virusa poput zike i denge - koji živi u tropskim područjima Afrike i Amazone u Južnoj Americi. Cijepljenje je glavna preventivna mjera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara