U Kopačevu sastanak Predsjedništva hrvatske udruge žrtava mina

U HRVATSKOJ su od mina do sada stradale 1882 osobe, od kojih je njih 450 poginulo, uključujući 130 djece, rekla je Dijana Pleština, savjetnica Ministarstva vanjskih poslova za protuminsko djelovanje na današnjem sastanku Predsjedništva Hrvatske udruge žrtava mina u Kopačevu.

Hrvatska je među deset zemalja svijeta s najvećim brojem zaostalih mina, ali na svu sreću po broju žrtava nismo među vodećima, rekla je Pleština.

Dodala je kako je Hrvatska u razminiranje do sada utrošila oko 150 milijuna dolara te da se godišnje za tu namjenu izdvaja oko 20 milijuna dolara i još desetak milijuna dolara donacija i kredita Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Hrvatskoj je još uvijek oko 1700 četvornih kilometara sumnjivih površina, od toga deset posto sigurno je pod minama, a nakon završenih ratnih operacija bilo je sumnjivo čak šest tisuća četvornih kilometara, istaknula je Dijana Pleština. Uz rješavanje problematike minskih polja, važno je na razini države pomoći u zapošljavanju stradalnika kao i djeci stradaloj od mina, kazala je.

Od županija, Zadarska, Sisačko-moslavačka, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija imaju najveći broj stradalih od mina, rekao je Davorin Cetin, predsjednik Hrvatske udruge žrtava mina.

Unatoč velikom broju žrtava, pirotehničarima, čiji je posao svakodnevna opasnost, zakonski nije reguliran status, istaknuo je Cetin. Posebno je važnim ocijenio donošenje novog Zakona o razminiranju kojim bi se trebao poboljšati status pirotehničara i njihov standard koji je sada nezadovoljavajući.

Hrvatsku javnost treba stalno upozoravati na opasnost od mina, na one koji su stradali i na potrebu pomoći stradalima, istaknuto je na sjednici Predsjedništva Hrvatske udruge žrtava mina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara