U KOPRU PREDSTAVLJEN PROJEKT ´ISTRA KROZ VRIJEME´

U sjedištu Zajednice Talijana u Kopru u ponedjeljak je na konferenciji za novinare predstavljen projekt ´Istra kroz vrijeme´, koji su zajednički izradile Talijanska unija iz Rijeke, Centar za povijesna istraživanja iz Rovinja, Narodno sveučilište iz Trsta i program na talijanskom jeziku Televizije Kopar.

U okviru projekta, kojim će se sveobuhvatno obraditi povijest Istre, izdat će se knjiga o povijesti te regije, kao i snimiti televizijske i dokumentarne emisije na istu temu.

Znanstveni koordinator projekta Giuseppe Parlato rekao je kako će za realizaciju projekta ´Istra kroz vrijeme´, koji bi trebao biti gotov do konca 2004. godine, talijanska vlada izdvojiti 900 tisuća eura.

´Značaj projekta o prošlosti Istre je u tome što do sada nije postojala cjelovita sinteza istarske povijesti´, kazao je Parlato, dodavši kako će na ovom projektu zajedno raditi hrvatski, talijanski i slovenski znanstvenici koji će, dodao je on ´objektivno prikazati povijesnu stvarnost Istre utemeljenu na novim europskim znanstvenim standardima´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o značaju tog projekta predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul naglasio je kako je cilj projekta izdati knjigu o istarskoj povijesti u svjetlu novih povijesnih postavki, a sve u skladu s europskim duhom i bez političkih konotacija.

Prema njegovim riječima publikacija će biti izdana na četiri jezika - hrvatskom, slovenskom, talijanskom i engleskom - uz šest dokumentarnih filmova od po 30 minuta.

Na povijesnoj sintezi koja će biti izdana u tri sveska autori su znanstvenici i povijesničari iz Pule, Rovinja i Udina - Kristina Mihovilić, Robert Matijašić, oboje iz Pule, Marino Budicin, Egidio Ivedić, Orietta Moscarda i Ezio Giuricin iz Rovinja te Fulvio Salimbeni iz Udina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara