U krvavoj akciji makedonske policije ubijeno osam kriminalaca

U AKCIJI policije nazvanoj "Planinska bura", koja se od jutros vodila na Šar planini u Makedoniji ubijena su osmorica pripadnika ekstremističko-kriminalne skupine, a uhićeno je deset članova, među kojima je i njihov vođa Habit Ameti.

Kako prenosi B92, nekoliko kuća je zapaljeno, zaplijenjeno je teško naoružanje i municija, a prema informacijama iz NATO-a i izjavi glasnogovornika makedonske policije, srušen je i policijski helikopter, no to je kasnije demantirano. Ministrica unutarnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska tvrdi da nema žrtava ni među civilima ni među policajcima.

"Operacija je imala za cilj pronalaženje i neutraliziranje pripadnika ekstremističko-kriminalne grupe, a uhićeno je 10-ak njenih pripadnika. Nema poginulih u policijskim redovima ili među civilnim stanovništvom", rekla je Jankulovska.

Kontradiktorne informacije o pogibelji Ljirima Jakupija i Ramadana Šitija

Sukob je bio najžešći u selima Brodec, Vejce i Vešala, a ta tri sela su tijekom krize 2001. godine bila pod kontrolom sada raspuštene ONA.

Uhićeni Ameti je vođa skupine, a s njim su Ljirim Jakupi, zvan Nacist, koji je prije nekoliko mjeseci pobjegao iz zatvora Dubrava na Kosovu, te Ramadan Šiti, koji je u Makedoniji bio optužen za ubojstvo zatvorskog čuvara. Različite su informacije jesu li ova dvojica Ametijevih suučesnika ubijeni u današnjoj akciji.

U sjeverozapadnom dijelu Makedonije, kojemu je središte Tetovo, dominiraju etnički Albanci, koji čine 25 posto ukupnog stanovništva Makedonije. To je i područje u kojemu su izbili oružani sukobi između pobunjenih Albanaca i makedonskih vlasti 2001. koji su okončani Ohridskim sporazumom.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara