U Kuvajtu otkriveni prvi slučajevi ptičje gripe

KOD DVIJE divlje ptice u Kuvajtu otkriven je virus ptičje gripe. Voditelj kuvajtske Službe za poljoprivredu i ribarstvo šeik Fahd Salem Al-Ali Al-Sabah potvrdio je ovu informaciju dodajući da se zaraza nije proširila među ljudima.

Prvi slučaj otkrivanja ptičje gripe na području perzijskog zaljeva otkriven je na jednoj ptici uvezenoj izvana. Zaraza je uočena još na aerodromu preko kojeg je ptica dopremljena u Kuvajt, no šeik Al-Sabah nije otkrio iz koje je zemlje ptica došla.

Drugi slučaj zaraze otkriven je kod ptice pronađene na jednoj kuvajtskoj plaži, a najvjerojatnije se radi o divljoj ptici selici. Al-Sabah nije rekao o kojem se tipu virusa radi, ali je ustanovio da zaraze među ljudima nema.

Kina prijavila dva nova slučaja

Kina je prijavila dva nova slučaja smrtonosnog tipa ptičje gripe H5N1 kod peradi u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, objavili su u četvrtak kineski mediji.

Novi slučajevi zabilježeni su u mjestima Fuxinu i Jinzhou, u provinciji Liaoning u kojoj je prošloga mjeseca prijavljeno šest slučajeva ptičje gripe. U toj provinciji Kina je već eutanazirala 10 milijuna komada peradi.

U zemlji još nije zabilježen slučaj prijenosa te bolesti na ljude, iako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutno ispituje dvije sumnjive smrti.

(Foto: Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara