U Libiji ubijen novinar Tim Hetherington, ove godine bio nominiran za Oscara za dokumentarac

U Libiji ubijen novinar Tim Hetherington, ove godine bio nominiran za Oscara za dokumentarac

Foto: Restrepothemovie.com

TIM HETHERINGTON, svjetski poznati novinar i fotoreporter koji je za dokumentarac "Restrepo" o afganistanskom ratu ove godine bio nominiran za Oscara, ubijen je danas u libijskom gradu Misrati. CNN javlja da je teško ranjen još jedan novinar, ali njegov identitet još nije otkriven.

"Pogođen je projektilom pred jednom kućom gdje je bio s drugim izvjestiteljima", javili su iz agencije za koju je novinar radio.

Zadnji put se javio jučer, porukom na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U opkoljenoj Misrati. Pod žestokom paljbom Gadafijevih snaga. Nema traga NATO-u", napisao je u poruci.

Hetherington je proveo osam godina u zapadnoj Africi, izvještavao je o društvenim i političkim pitanjima diljem svijeta, od kojih je najpoznatiji bio sukob u Liberiji.

Iako je bio strastveni fotoreporter, 2006. je uzeo pauzu od novinarskog posla i počeo raditi kao istražitelj UN-ovog Vijeća sigurnosti, u Odboru za sankcioniranje Liberije. Za fotografije u magazinu Vanity Fair, kojima je ovjekovječio život američkih vojnika u Afganistanu, 2007. je dobio prestižnu nagradu World Press Photo.

Prije ubojstva 41- godišnjeg Hetheringtona, zabilježeno je više od 80 napada na novinare od izbijanja nemira u Libiji. Najmanje 6 lokalnih novinara je nestalo nakon špekulacija da su ih Gadafijeve snage sigurnosti stavile u pritvor. Četiri novinara New York Timesa oteti su i pušteni prošlog mjeseca, nakon čega su javno objavili kako su ih Gadafijeve snage premlaćivale i zlostavljale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara