u lici otkrivene dvije nove vrste endemskih riba pijor (gaovica)

Dvije vrste endemskih riba gaovica ili pijora, otkrivene su u Lici i opisane u tek izišlom časopisu Natura Croatica.

Krbavski pijor (Phoxinellus krbavensis) otkriven je u Vukovoj izvor-špilji na području Krbavskog polja, a jadovski pijor (P. Jadovensis) u rijeci Jadovi, pritoci ponornice Like, kod mjesta Ploča.

Znanstveni rad potpisali su slovenski stručnjak Primož Zupančič, koji je zaslužan i za otkriće pijora, te Nina G. Bogutskaya, ruska znanstvenica specijalizirana za slatkovodne ribe.

Pijori su dugački od 7 do 10 centimetara i nastavaju uska područja u slivovima dinarskih rijeka, mahom jadranskog sliva. Oba su, kao i sve gaovice, relikti, tj. preživjele su geološke i klimatske promjene tijekom serije ledenih doba prije nekoliko stotina tisuća godina.

Te su ih promjene ograničile na usko područje krških rijeka, a najveći dio godine provode u podzemnim vodama s kojima su te rijeke u vezi. Ključni dio života provodile su u sezonskim blatima koja nastaju od potapanja krških polja. Izgradnje hidrocentrala i umjetnih jezera uvelike su onemogućile prirodni krug života gaovica, no te utjecaje još nitko nije pomnije istraživao.

Poznato je ukupno 10 vrta roda Phoxinellus, i sve su strogi endemi od kojih devet na području Hrvatske, a pet na području BiH. Najveći broj radova objavljen je o njima krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a zoolozi-sistematičari često su im mijenjali pripadnost rodu.

Primož Zupančič je zoolog amater i po zanimanju pravnik, ali godinama istražuje dinarski krš u potrazi za novim i rijetkim vrstama riba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara