U lipnju 40 posto manje stranih turista u Turskoj nego lani

U lipnju 40 posto manje stranih turista u Turskoj nego lani

Foto: Hina

BROJ stranih turista koji su u lipnju boravili u Turskoj pao je za 40,9 posto u usporedbi s istim mjesecom lani, čemu je osobito doprinio pad dolaska Rusa od 93 posto te Nijemaca 38 posto.

Turski turistički sektor snažno je pogođen zabrinutošću zbog terorizma, političkom nestabilnošću u zemlji kao i globalnim nepovoljnim kretanjima.

Jedanaest uzastopnih mjeseci bilježi se postojan, značajan pad u broju stranih gostiju, objavilo je tursko ministarstvo turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj posjetitelja iz svih velikih europskih i svjetskih gospodarstava - od SAD-a do Japana - bilježio je u lipnju dvoznamenkasti pad, u svibnju je zabilježen pad od 35 posto, a u travnju 28 posto. Dolazak ruskih turista doživio je strmoglavi pad nakon što je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov u studenom prošle godine u blizini tursko-sirijske granice. Dvije zemlje su posljednjih dana počele popravljati međusobne odnose pa je Moskva skinula zabranu čarter letova u Tursku.

Niz samoubilačkih napada bombom koji se dogodio u Turskoj prošle godine, posebice onih u turističkim četvrtima Istanbula, jedan je od glavnih razloga zbog kojih je opao interes stranih turista.

Zabrinutost je izazvalo i obnavljanje sukoba na pretežito kurdskom jugoistoku zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara