U Madridu prosvjedi protiv prava na pobačaj

U Madridu prosvjedi protiv prava na pobačaj

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

MADRIDSKE ulice su danas preplavili prosvjednici protiv liberalizacije prava na pobačaj. Organizatori najavljuju da će se okupiti milijun ljudi. Prosvjednici su članovi 42 organizacije i katolička udruženja koji su sa 600 autobusa došli u španjolsku prijestolnicu. Tijekom prosvjeda uzvikuje se "Svaki život se računa".

Sadašnji, 24 godine star zakon je jedan od najstrožih u Europi, koji usto dozvoljava i mnoge zlouporabe. Prema novome prijedlogu premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, zakon bi trebao biti puno liberalniji i jasniji.

Prosvjedi nastavak sukoba crkve i vlasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjem zakonu, pobačaj je bio dozvoljen samo u slučajevima kad je majčino fizičko ili psihičko zdravlje bilo ugroženo. Tako krut zakon je izazvao mnoge ilegalne pobačaje, ali i one u poodmakloj trudnoći.

Prema novome zakonu, dopušta se pobačaj ženama starijim od 16 godina do 14.tjedna trudnoće. Ukoliko je ugrožen majčin život ili se sumnja u zdravlje ploda, pobačaj je moguće izvršiti do 22 tjedna, prenosi BBC.

Protesti u Madridu imaju i širi politički kontekst. Vezani su uz nedavne sporove između crkve i socijalističke vlade koja je, između ostaloga, legalizirala istospolne brakove i pojednostavnila postupak rastave braka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara