U Makedoniji otvorena birališta za prijevremene predsjedničke izbore

OKO 3.000 birališta otvoreno je od 7 sati ujutro diljem Makedonije koja bira novog šefa države nakon tragične pogibije predsjednika Borisa Trajkovskog.

Kandidati za novog predsjednika su aktualni premijer i čelnik Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski te parlamentarci VMRO-DPMNE-a Saško Kedev i Demokratske unije za integraciju Gzim Ostreni te član Demokratske partije Albanaca Zudi Đelili.

Oko milijun i 700 tisuća birača u srijedu će odlučiti tko će od njih četvorice ući u drugi krug ili eventualno pobijediti već u prvome što je malo vjerojatno, pošto, prema ispitivanjima javnog mišljenja Crvenkovski ima samo nekoliko postotaka više od, nepoznatog za javnost, Kedeva.

Crvenkovskom se zamjera što je za proteklih godinu i pol, koliko je premijer, gospodarsko stanje u zemlji pogoršano i povećana je nezaposlenost koja je dosegla gotovo 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prve nepotpune rezultate Državna izborna komisija objavit će noću na četvrtak, a izborni stožeri oko 21 sat.

Prilikom glasovanja prsti birača bit će provjeravani UV-e lampicom i premazani sprejem kako bi se spriječilo da jedna osoba glasuje više puta.

Izbore će pratiti oko 600 promatrača iz inozemstva i više od četiri tisuće predstavnika domaćih nevladinih organizacija.

Zbog izbora danas je neradni dan u Makedoniji.

Redoviti predsjednički izbori trebali su biti održani na jesen 2004. kada je predsjedniku Trajkovskom trebao isteći petogodišnji mandat.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara