U masakru u Libiji preko 200 mrtvih, evakuiraju se hrvatski radnici

Screenshot i video: Euronews/Youtube

LIJEČNIK iz Bengazija rekao je za Associated Press da je u gradu koji je ishodište otpora Gadafijevoj vladavini dosad ubijeno već 200 ljudi.

Liječnik koji je molio da mu identitet ostane tajan rekao je Associated Pressu da bolnica više nema sredstava te da ne može zbrinuti sve ozlijeđene. "Plačem. Zašto svijet ne sluša?", rekao je.

Libijski diktator Moamer Gadafi se suočava s najvećom političkom krizom tijekom svoje 42-godišnje vlasti.

Situaciju pokušava riješiti puštanjem vojske na nenaoružane prosvjednike, a prosvjednicima je poručio da riskiraju život izlazeći na ulice. Svjedoci govore da prosvjednike ubijaju komandosi, strani plaćenici i Gadafijeve pristaše. 

Usprkos međunarodnoj osudi, Gadafi ne tolerira apsolutno nikakav neposluh, a najviše su mu na meti sprovodi na kojima ljudi oplakuju žrtve prosvjeda. Jučer su vojnici bez imalo milosti počeli pucati na ljude koji su oplakivali mladića koji je stradalog tijekom prosvjeda i ubili najmanje 15 ljudi. Agencije javljaju da je danas zabilježeno još takvih slučajeva.

Reuters izvještava da je na prosvjednike poslao snajperiste, helikoptere i topove. Jedan od svjedoka je rekao da se nalaze usred masakra te da su ubijeni deseci ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjednici riskiraju samoubojstvo"

Državne novine Al-Zahf al-Ahdar su upozorile da će vlada "nasilno odgovoriti" prosvjednicima te da oni koji se protive režimu riskiraju "samoubojstvo". Guardian izvještava da su Gadafijeve specijalne postrojbe u zoru napale prosvjednički kamp u Bengaziju.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je osudio nasilje nazvavši ga "neprihvatljim i strašnim". Velika Britanija se, kako pišu kritički nastrojeni mediji, pokušava izvući iz još nedavno vrlo bliske suradnje s dikatorskim režimom. Približavanje dviju zemalja inicirao je bivši premijer Tony Blair 2004. godine.

Vijesti o stanju iz Libije vrlo teško dolaze do svjetskih medija. Brojne internetske stranice i društvene mreže su blokirane, stranim novinarima je zabranjen pristup, a jučer su mediji izvještavali da je u nekim područjima isključena i struja.

Evakuacija hrvatskih radnika iz Libije

U Libiji trenutno ukupno boravi oko 500 hrvatskih državljana. Prvi među njima koji su zatražili evakuaciju su radnici tvrtke Montmontaža, njih 13, koji bi uskoro trebali biti izvučeni iz Libije. Hrvatski radnici će, uz asistenciju turskog veleposlanstva, biti ukrcani na prvi let za Istanbul, odakle lete za Zagreb.

Vojko Senker, otpravnik poslova veleposlanstva RH u Libiji, za HTV je izjavio kako u hrvatskim tvrtkama u Libiji radi oko 380 naših državljana. Djelatnici Montmontaže u Bengaziju koji su zatražili evakuaciju su, kaže, u najtežem položaju. Dodao je kako je veleposlanstvo u stalnom kontaktu i s ostalim Hrvatima u Libiji, onima zaposlenima u Croscu, Geofizici i Vijaduktu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara