u matici hrvatskoj koncertni ciklus mladih glazbenika

Matica hrvatska pokreće novi koncertni ciklus "Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj", najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo jedan od inicijatora toga ciklusa poznati violinist Goran Končar.

Riječ je o ciklusu u kojemu će se od 13. listopada do travnja sljedeće godine publici kroz dvanaest koncerata predstaviti pijanisti, violinisti i violončelisti, dobitnici najvažnijih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, odnosno đaci, studenti i mladi umjetnici koji već sada teže k ozbiljnim karijerama, rekao je Končar.

Njihovi koncerti obuhvatit će i praizvedbe djela hrvatskih skladatelja koje će pojedini skladatelji napisati upravo za taj ciklus, napomenuo je.

Temeljna je namjera, kako je rečeno, dati mogućnost profesionalnog nastupa mladim i darovitim glazbenicima, potaknuti stvaralaštvo, te inaugurirati još jedan koncertni prostor u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Daniel Marušić, jedan od inicijatora ciklusa, istaknuo je kako je taj novi koncertni ciklus koji će početi sljedeći ponedjeljak nastao po uzoru na glazbeni festival za mlade umjetnike u Osoru koji djeluje već 28 godina i na kojemu je izvedeno gotovo 300 praizvedaba djela hrvatskih skladatelja.

Končar je pojasnio i kako izbor za ovogodišnjih dvanaest koncerata koji je pao samo na gudače i pijaniste, nije svjesno ciljan, već je tako određeno po nagradama izabranih izvođača.

Dodao je kako će sljedećih godina, kada bude više vremena za organizaciju, u izbor biti uključeni, osim solista, komorni sastavi, pjevači, puhači i drugi.

Održavanje novoga koncertnog ciklus "Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj" pozdravio je i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara