U Meksiku oteto osam novinara

U Meksiku oteto osam novinara

Tekst: J.D.
Foto: AFP


U ROKU od dva tjedna, između 18. veljače i 3. ožujka ove godine, u meksičkom gradu Reynosi, na granici sa SAD-om, oteto je osmero novinara, a u međuvremenu je pronađeno troje, objavila je Interamerička novinska organizacija (IAPA).

Novinska grupa kaže da se radi o seriji otmica novinara kakvu zapadni svijet još nije vidio. Jedan od novinara koji su se pojavili umro je od očiglednog mučenja, dvoje su u dobrom stanju, a petero su još uvijek nestali, objavila je IAPA.

Predsjednik novinarske organizacije Alejandro Aguirre apelirao je na meksičku vladu da što prije riješi taj problem, i dodao da su otmice vrlo ozbiljan problem.

Teška zemlja za novinare

Otmice su izvele kriminalne organizacije u meksičkoj državi Tamaulipas, gdje se nalazi Reyonsa. Ta je država već neko vrijeme poprište vrlo brutalnih sukoba između moćnog Zaljevskog kartela i njihovih bivših suradnika, grupe imena Los Zetas, koju su osnovali bivši pripadnici specijalnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u Tamaulipasu, ali i drugim meksičkim državama, tako je napeta da se većina novinara ili uopće ne usudi pisati o drogeraškim ratovima, ili ublažava svoje priloge, stoga nitko i nije izvijestio o otmicama osmero novinara.

Novine "Milenio" iz Ciudad de Mexica dale su jedan od rijetkih izvještaja o otmicama, ali ne u članku, nego o kolumni. U kolumni je napisano kako su jedan od reportera novina i njegov fotograf nakratko oteti u Reynosi, te poslije pušteni.

Val nasilja

Otmičari su im poručili da više ne dolaze u Reynosu, jer tamo "nemaju o čemu pisati". Novinar i fotograf su poslušali i ubrzo su pušteni, nakon čega su se vratili u glavni grad. "Novinarstvo je mrtvo u Reynosi", stoji na kraju kolumne.

Gradovi diljem Meksika, a posebno gradovi uz granicu, koja služi kao glavni ulazak južnoameričke droge u SAD, samo su djelomično pod kontrolom lokalnih vlasti. Kriminalne organizacije i moćni drogeraški karteli već su četiri godine upleteni u brutalni rat s policijom i vojskom, tijekom kojega je poginulo preko 16.000 ljudi.

Nekoliko međunarodnih novinarskih organizacija proglasili su Meksiko najopasnijom zemljom na oba američke kontinenta za novinare. U 2010. godini potvrđena su tri ubojstva novinara, a u 2009. godini ubijeno je 12 pripadnika medija. Od 2000. godine ta je brojka došla na 60 ubijenih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara