U Miamiju uhićen bivši pripadnik srpskih snaga u Hrvatskoj

NEKADAŠNJI pripadnik srpskih snaga, koji je od američkih vlasti zatražio politički azil, uhićen je u Miamiju nakon što je pred sucem za imigrante priznao da je sudjelovao u etničkom čišćenju u Hrvatskoj, piše u četvrtak američki dnevni list Miami Herald.

Američki federalni agenti zaduženi za uhićenja osoba optuženih za kršenje ljudskih prava, uhitili su u ponedjeljak Životu Konstatinovića (39), nakon što je sudac Ronald Sonom odbacio njegov zahtjev za azilom, piše list.

Konstantinović se trenutačno nalazi u pritvoru Krome u okrugu Miami West-Dade, i mogao bi se suočiti s početkom postupka protjerivanja iz SAD, piše Miami Herald.

List navodi da je Konstantinović, koji je bio pripadnik srpskih snaga u Hrvatskoj 1991. godine, pred sucem je rekao da je bio prisiljen ubijati Hrvate i sudjelovati u etničkom čišćenju. Miami Herald ne navodi kojim srpskim snagama je Konstantinović pripadao.

U dokumentu sa saslušanja, koji je dobio Miami Herald, Konstantinović je, opisujući svoje sudjelovanje u ratu, rekao da je skupljao tijela ubijenih tijekom sukoba, te da bi i sam bio ubijen da nije poslušao zapovijedi da ubija Hrvate.

Upitan je li sudjelovao u etničkom čišćenju, Konstantinović je sucu kazao: "Da, morao sam sudjelovati i pucati. Časni suče, nisam čak ni gledao. Nisam gledao kamo pucam. Morao sam pucati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki dužnosnici rekli su da je Konstantinović došao u New York 1992. godine i zatražio politički azil zbog toga što bi se, kako je rekao, mogao suočiti s progonom ako se vrati u svoju domovinu, piše list, ne preciziravši o kojoj je zemlji riječ.

Miami Herald piše da se nije moglo utvrditi zbog čega Konstantinović vjeruje da bi mogao biti progonjen.

Imigracijske vlasti tada su odbacile njegov zahtjev za političkim azilom, ali se Konstantinović žalio Prizivnom imigracijskom vijeću na tu presudu.

Vijeće je također odbacilo njegov zahtjev, no Konstantinović je nastavio postupak traženja azila, što je dovelo do saslušanja u ponedjeljak u Miamiju i njegova uhićenja.

Načelnica Odjela za međunarodnu pravnu pomoć u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa Sanja Štimac kazala je za Hinu da Životu Konstantinovića ne traže ni Ministarstvo pravosuđa ni Hrvatski ured Interpola.

Miami Herald navodi da se Konstantinovićevo ime ne spominje na popisu optuženih pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara