U Milanu ponovo divlji štrajk vozača gradskog prometa

VOZAČI gradskog prometnog poduzeća u Milanu (ATM) stupili su u utorak, drugi dan za redom, u divlji štrajk bez obzira na to što je šef policije naredio, pismenim pozivima, da dođu na posao.

Skupina građana, očajna jer nije uspjela doći do svojih radnih mjesta, pokušala je nasilno ući u postaju podzemne željeznice Gambara u Milanu, pa je policija morala intervenirati kako bi se situacija smirila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što su vozači gradskog javnog prometa već jučer stupili u samoinicijativni štrajk bez potpore i dogovora sa sindikatima, koji je izazvao velike neprilike građanima Milana, šef policije Bruno Ferrante izdao je pismenu zapovjed da vozači autobusa, tramvaja i podzemne željeznici moraju dolaziti na posao do subote. Takvu odluku mogu donositi šefovi gradskih policija kako bi se zajamčilo funkcioniranje javnog prometa i izbjegla velika šteta zajednici.

Zaposleni u gradskom prometu prosvjeduju jer su nezadovoljni ugovorom koji su tri velike sindikalne konfederacije, CGIL, CISL i UIL, potpisale s vladom 20. prosinca o povećanju plaće od 81 euro mjesečno (zaposleni su tražili 106 eura povećanja), te jedinstveni iznos od 970 eura (zaposleni su tražili 2.000 eura) na ime zaostataka iz prijašnjih godina, budući da više od dvije godine nisu napravljeni novi ugovori o radu.

Milansko komunalno poduzeće (ATM) je objavilo da je u 2003. čak 91 posto vozača primilo ukupno 20.900 eura neto godišnje plaće (a poduzeće je svaki vozač stajao uz obvezna izdvajanja 40.600 eura), a ostalih 9 posto su tek zaposleni vozači koji su dobili po 13.900 eura, te oni koji su duže od dvije godine u službi i koji su dobili 17.600 eura neto godišnje plaće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara