U Ministarstvu zaštite okoliša priznaju da su dokumenti o Vranskom jezeru neprecizni

U Ministarstvu zaštite okoliša priznaju da su granice Parka prirode Vransko jezero različite u Odluci o proglašenju parka iz 1983., na koju se pozivalo, i Prostornog plana općine Biograd iz 1985., na koju se poziva općina Pakoštane, i stoga smatraju da bi bilo najbolje održati zajednički sastanak u vezi s problemom objekata unutar parka.

Načelnik Odjela za očuvanje prirodnih vrijednosti Ministarstva zaštite okoliša Radenko Deželić danas je za Hinu izjavio da je do prijepora došlo zbog nepreciznosti u dva spomenuta dokumenta.

Jučer je više stotina mještana Vrane u općini Pakoštane, traktorima, kamionima i tijelima spriječilo pokušaj Ministarstva zaštite okoliša da se uklone četiri započeta stambena objekta pokraj Vranskog jezera, a za koje Ministarstvo tvrdi da su nelegalni jer su unutar ornitološkog rezervata u Parku prirode Vransko jezero, a mještani Pakoštana tvrde suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deželić je objasnio da je ornitološki rezervat proglašen 1983. i da, uz tekst proglašenja, kao dokument postoji i karta u kojoj su točno vidljive granice rezervata, u što ulazi i sporni prostor.

Problem je, kaže, nastao što u Prostornom planu općine Biograd iz 1985., najvjerojatnije pogreškom onoga koji ga je radio, nije ucrtan čitav rezervat, već samo dio obale s trskom, a nema dijela krša i okolice, iako je, tvrdi, sve to zajedno ornitološki rezervat Vranskog jezera.

Zbog svega toga bilo bi najbolje održati sastanak predstavnika Ministarstva i općine kako bi se pronašlo rješenje, a moguć je i dogovor da se ljudima koji su počeli graditi kuće dodijeli zamjensko zemljište, rekao je Deželić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara