U Mosulu naizgled mirno

U MOSULU u petak vlada privid mira nakon što su američke snage izvele zračne napade na pobunjenike, ali građani tvrde da u trećem najvećem iračkom gradu i dalje vlada napetost.

Nigdje se ne mogu vidjeti pripadnici iračke policije, a neke agencije javile su da su grad napustili Amerikanci i predali ga pobunjenicima.

Agencija France Presse javila je kako su američke postrojbe u petak u zoru otišle iz Mosula i predale područje pobunjenicima, koji su se rasporedili po cijelom gradu.

Iračka policija se potpuno povukla i američku vojsku se u gradu ne vidi, kaže se u vijesti AFP. Skupine naoružanih pobunjenika pješice i u vozilima patroliraju oko glavnih državnih zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američke postrojbe, koje su do četvrtka navečer kontrolirale četiri od pet mostova grada, 390 kilometara sjeverno od Bagdada, povukle su se nakon što su u noći napadnute minobacačkom vatrom, stoji u vijesti.

Reuters navodi tvrdnje američkih snaga kako čine sve što mogu kako bi održale red i negiraju da im grad izmiče kontroli.

"Iračka nacionalna garda i multinacionalne snage ponovno uspostavljaju sigurnost u onim područjima grada iz kojih napadaju teroristi, ponajprije jugozapadnim dijelovima", rekla je glasnogovornica američkih snaga smještenih u Mosulu bojnica Angela Bowman.

"Mosul nam nije izmakao kontroli, niti ga kontroliraju pobunjenici", ustvrdila je.

No i Reuters u vijesti kaže da je najmanje jedan građanin Mosula, koji se u petak provezao kroz nekoliko gradskih četvrti, rekao kako nije vidio nijednog pripadnika iračke policije ni drugih snaga sigurnosti, a samo je jedan konvoj američkih vojnika projurio zapadnim dijelom grada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara