U mrežama za tunolov ugiba 3000 dupina godišnje

SVAKE godine u mrežama za tunolov u istočnom Pacifiku stradaju tisuće dupina, a posebno je ugrožena mladunčad, piše njemački tjednik ´Der Spiegel´ pozivajući se na neobjavljeno izvješće američke Vlade.

Zbog posljedica lova na tune ispred meksičke i srednjoameričke obale godišnje ugiba oko 3000 dupina, izvijestila je organizacija za zaštitu okoliša Earth Island Institute (EII) iz San Francisca, pozivajući se na jedno dosad neobjavljeno izvješće američke Vlade. Izvješće su izradili znanstvenici Nacionalne agencije za morski ribolov (NAMR).

Po tom izvješću lov na tune ugrožava populaciju dupina Stenella longirostris i Stenella attenuata. I unatoč navodnom smanjenju broja dupina koji ugibaju u ribarskim mrežama broj jedinki vrste Stenella longirostris pao je na 35 posto njihove nekadašnje snage, a Stenella attenuata na 20 posto.

Prema nekim proračunima za oporavak postojeće situacije treba sedamdesetak, a jedna analiza navodi čak i 200 godina.

Smanjenju populacije dupina pridonosi među ostalim i to što brojni mladunci za vrijeme tunolova bivaju razdvojeni od majki ili ugibaju u mrežama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajni stres kojem su izloženi dupini mogao bi prema izvješću, kočiti oporavak postojećeg stanja.

Izvješće znanstvenika iz NAMR-a pokazuje i da tehnika tunolova u Meksiku i drugim zemljama, dodatno ugrožava dupine. EII je prigovorio američkoj Vladi jer nije objavila izvješće.

Objavljivanje izvješća dovelo bi u pitanje pomoć Meksiku i drugim državama koje izvoze tunu u SAD.

Bushova se vlada posljednjih godina zauzela za ublažavanje strogih propisa vezanih uz tunolov, ali je ta nakana pred sudom izjalovila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara