U Muenchenu uhićen Željko Vrljanović

NJEMAČKA policija uhitila je Željka Vrljanovića, 39-godišnjeg Srbina, temeljem Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska pod optužbom da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Novske, izvijestili su iz Dokumentacijsko-informativnom centru "Veritas".

On je uhićen u srijedu u Muenchenu, kada se avionom iz Beograda vraćao u SAD, gdje je živio proteklih devet godina. Vrljanović ima i američko državljanstvo.

Kako piše Fena on je početkom kolovoza prvi put u tih devet godina došao u Banja Luku, kamo je pobjegao početkom rata 1991. godine, te pri dolasku nije imao nikakvih problema. No, pri odlasku u SAD, let iz Muenchena je bio odgođen, pa su putnici aviona bili smješteni u hotel gdje je Vrljanović uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik "Veritasa" Savo Štrbac kazao je za Tanjug kako Vrljanović nije bio evidentiran na popisu procesuiranih za ratne zločine koji je hrvatsko Državno odvjetništvo sačinilo 2004. On smatra kako je tjeralica za njim raspisana u periodu od dolaska u Banja Luku jer je normalno prošao sve granice.

On je dodao da to dokazuju i podaci "Veritasa", prema kojima je 29 uhićenih samo u ovoj godini, od kojih pet pod optužbom za klasični kriminal, a svi ostali zbog navodnih ratnih zločina.  Podaci "Veritasa" govore da su hrvatski pravosudni organi do kraja 2006. za Srbima raspisali najmanje 760 Interpolovih tjeralica na osnovu kojih je od 2001. 63-je uhićenih u raznim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara