U MVP OTVORENA IZLOŽBA "UMJETNINE VRAĆENE SUKCESIJOM"

Izložba "Umjetnine vraćene sukcesijom", u sklopu koje je hrvatskoj javnosti prvi put predstavljeno 29 umjetničkih djela iz veleposlanstava i konzulata bivše SFRJ u Washingtonu, Parizu i Londonu koja su sukcesijom dodijeljena Hrvatskoj, otvorena je u utorak u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu. L

Izložbu u predvorju Ministarstva vanjskih poslova otvorio je ministar vanjskih poslova Tonino Picula, istaknuvši da izložba hrvatskoj javnosti prvi put predstavlja djela poznatih hrvatskih autora koja su temeljem sporazuma o sukcesiji potpisanog u Beču 2001. godine pripala Hrvatskoj.

Radi se o umjetninama, slikama i kipovima, koje su ranije bile dio inventara veleposlanstva i konzulata bivše SFRJ u Washingtonu, Parizu i Londonu, od kojih valja spomenuti radove Milivoja Uzelca, Ferdinanda Kulmera, Frana Šimunovića, Alberta Kinerta i Jerolima Miše, rekao je.

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj je ukupno pripalo 38 umjetničkih djela hrvatskih i stranih autora, od kojih je dosad fizički preuzeto i dijelom restaurirano njih 29.

Vrijednost nekih od tih umjetničkih djela procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osnovno načelo sukcesije bila je nacionalna pripadnost umjetnika. Ako je autor živio i umjetnički djelovao u dvije zemlje sljednice bivše SFRJ, odgovarajuća umjetnina pripala je zemlji u kojoj je nastala. Sve umjetnine nepoznatih i stranih autora ostale su u objektu u kojem su zatečene, te se dodjeljuju zemlji sljednici SFRJ kojoj je dodijeljena i zgrada, rekao je Picula.

Sporazumom o sukcesiji, osim umjetnina, Hrvatskoj je pripala i zgrada veleposlanstva u Parizu, a dogovoreno je i preuzimanje zgrade veleposlanstva SFRJ u Čileu.

Picula je istaknuo da proces sukcesije još nije dovršen i da nakon njegova završetka Hrvatska očekuje preuzimanje još tridesetak nekretnina, kao i umjetničkih djela iz ostalih 118 do sada neraspodijeljenih lokacija.

Izložba je otvorena do 17. listopada, a građani je mogu razgledati svakog dana između 17 i 19 sati.

Vrijedne umjetnine nakon toga će ukrašavati protokolarne prostore Ministarstva vanjskih poslova i hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara