U najnovijem valu nasilja u Afganistanu 61 poginula osoba

NAJMANJE 61 osoba poginula je, a deseci su ranjeni u najkrvavijem danu u Afganistanu u posljednjih više od godinu dana, objavili su u srijedu dužnosnici.

Najmanje 25 osoba, većinom frakcijskih boraca, ubijeno je u središnjem Afganistanu u sukobima snaga svrgnutog lokalnog dužnosnika i njegova nasljednika.

Sukobi su izbili rano u srijedu između pristaša Amanullaha, bivšeg čelnika zabačenog okruga Kajran u provinciji Uruzgan i njegova nasljednika Abdula Rahmana Khana, rekao je Reutersu ministar u vladi Afganistana, koji je želio ostati anoniman.

U dva druga incidenta u srijedu je u Afganistanu poginulo još najmanje 36 osoba.

Petnaest ih je smrtno stradalo, a pet je ozlijeđeno kada su talibani bombom raznijeli autobus u južnoj provinciji Helmand.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni čelnik Ghulam Mahaiuddin rekao je da je autobus eksplodirao u srijedu rano ujutro u okrugu Nadi Ali. "Među poginulima je osam muškaraca, šestoro djece i dvije žene", izjavio je Mahaiuddin.

On je za napad optužio pripadnike svrgnutog talibanskog režima, a pretpostavlja da je u napadu poginuo i bombaš.

Vladine su snage u srijedu ubile 16 talibana i boraca al-Qaide kod granice s Pakistanom, pri čemu je poginulo pet graničara.

Zapovjednik granične policije rekao je da su napadi pobunjenika počeli u utorak i nastavili se preko noći. Dodao je da su uhićena dva Saudijca, pripadnika terorističke mreže al-Qaide.

Najnoviji val nasilja u Afganistanu dogodio se unatoč prisutnosti 12.500 koalicijskih vojnika, predvođenih Amerikancima i 5.000 pripadnika mirovnih snaga NATO-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara