U Napulju zbog smeća sukobi prosvjednika i policije

SIROMAŠNO predgrađe Chiaiano je danas bilo poprište sukoba policije i prosvjednika koji pokušavaju spriječiti izgradnju novog deponija napuljskog smeća.

Lokacija novog deponija je držana u tajnosti, ali je tijekom noći došlo do prosvjeda kada je lokalni dužnosnik rekao kako će dio zemljišta u Chiaianu biti iskorišteno u svrhu rješavanja krize koja je Napulj i Italiju izvrgla ruglu.

Novi talijanski premijer Silvio Berlusconi je tijekom predizborne kampanje obećao kako će problem smeća u Napulju biti tema prvog ministarskog sastanka njegove nastupajuće vlade.
U srijedu je Berlusconi održao sastanak kabineta i istakao potrebu da se brzo riješi ova kriza. Predložio je otvaranje novih deponija na kojima će se smeće ubuduće zakopavati, umjesto da se, kao dosada, odlaže u plastičnim vrećama po gradskim ulicama.

Maurizio Gaspari, član Berlusconijeve desničarske stranke Narod slobode, smatra kako bi u taj plan građane trebali uvjeriti gradonačelnici svih općina. Po njemu je opravdan očaj ljudi iz predgrađa koja su odabrana za deponije, ali ne i nasilje kojim pokušavaju spriječiti izgradnju deponija.

U međuvremenu je talijanska kriza smeća dobila i međunarodne dimenzije. Europska komisija je jučer najavila kako će Italiju tužiti pred Europskim sudom pravde, i to zbog nedovoljne aktivnosti talijanskih vlasti da se uklone hrpe neprikupljenog smeća koje već mjesecima trunu na ulicama Napulja.

Bruxelles smatra kako će tužbom uspjeti natjerati Rim da poduzme ozbiljnije korake i tako riješi napuljski problem. EU je, kažu svjetske agencije, prilično nezadovoljna načinom na koji su Talijani rješavali te probleme u Napulju i regiji Kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od dužnosnika Komisije je primijetio da je Italija i prije deset godina imala planove za rješavanje problema smeća, ali da ih se nikada nije pridržavala.

Ukoliko Europski sud pravde presudi u korist Europske komisije, Italija će biti prisiljena platiti visoke novčane kazne.

Kampanija je, inače, ovih dana zatrpana s 30.000 tona smeća, a od toga se 1.400 tona nalazi u Napulju.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara