U Našicama proslavljen slovački nacionalni praznik

U Našicama, središtu Slovaka u Hrvatskoj večeras je prvi put obilježen slovački nacionalni dan ? Dan donošenja slovačkoga Ustava. L

Na prigodnoj svečanosti, koju je organiziralo Vijeće slovačke nacionalne manjine Grada Našica, na osamostaljivanje Republike Slovačke nazočne je, uz ostalo, podsjetila Ružica Vinčak, voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u RH, koja djeluje pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice.

Predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našica Željko Brnjik kazao je kako se za razliku od Hrvatske, koja je svoju samostalnost stekla krvlju svojih građana u Domovinskom ratu, Slovačka na miran i demokratski način izdvojila iz tadašnje Čehoslovačke.

U Hrvatskoj živi 4.712 Slovaka, od kojih 2.155 Slovaka na području Osječko-baranjske županije, rekao je predsjednik Županijskoga vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Vilko Hulak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Grada Našica (u samom gradu te u prigradskim naseljima Jelisavac i Markovac Našički ) živi gotovo četvrtina Slovaka u RH, odnosno njih 964. Stoga je Slovacima na našičkome području, ali i u cijeloj Hrvatskoj, slovački nacionalni praznik čestitao našički gradonačelnik Zdravko Rončević.

Istaknuo je kako su Slovaci dosad, a isto će tako i ubuduće, imati punu potporu Grada Našica u svim planovima i investicijama. Kao aktualna investicija istaknuta je izgradnja Kulturnog centra Slovaka u naselju Jelisavac, koji još treba urediti.

(Hina) xnh ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara