U nedjelju komemoracija u spomen na jasenovačke logoraše

U Spomen području Jasenovac u nedjelju, 11. svibnja, održat će se komemoracija i polaganje vijenaca u znak sjećanja na sve stradale i preživjele zatočenike jasenovačkog fašističkog koncentracijskog logora.

Komemoraciji će uz predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji je i pokrovitelj događaja, prisustvovati predstavnici najviših državnih tijela, diplomatskog zbora, vjerskih i manjinskih zajednica, te antifašističkih udruga iz Hrvatske, BiH i Slovenije, izvijestili su na konferenciji za novinare predstavnici Spomen područja Jasenovac.

Ovogodišnjoj komemoraciji, koja se održava u spomen na proboj šestotinjak logoraša u travnju 1945, neće prisustvovati premijer Račan, ali će, kako je najavljeno, biti pročitano njegovo pismo.

Nakon polaganja vijenaca kod "Kamenog cvijeta", četiri zasebne molitve predvodit će katolički i pravoslavni svećenici, muslimanski imam i židovski rabin.

Ravnateljica Spomen područja Nataša Jovičić kazala je da je ovogodišnja komemoracija prva u čijoj organizaciji sudjeluje i Hrvatski sabor, koji će s tri autobusa iz Zagreba organizirat prijevoz do Jasenovca. Dodala je da će komemoraciju od 11 do 12 sati prenositi i HTV.

Predstavnici Spomen područja nakon komemoracije predstavit će i prve dvije knjige iz biblioteke "Kameni cvijet", koja će objavljivati historiografska djela o logorskom sustavu Jasenovac-Stara Gradiška u vrijeme Nezavisne države Hrvatske. Uz autorice, o knjigama će u Jasenovcu govoriti i ministar kulture Antun Vujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objavljivanjem knjiga "Jasenovac 1941. - 1945., Logor smrti i radni logor" Nataše Matušić, te "Genocid nad Romima" Narcise Lengel - Krizman, želi se ispuniti jedna od osnovnih zadaća Spomen područja Jasenovac, a to je istraživanje istine, kazao je predsjednik Savjeta Spomen područja Slavko Goldstein.

"Bez istraživanja istine nama ni pravog odnosa prema povijesti", kazao je Goldstein, dodajući da je svaki dosadašnji režim instrumentalizirao podatke o broju stradalih kao i karakteru jasenovačkog logora.

"Jasenovac nije bio isključivo logor smrti, ali ni samo radni logor, istina je negdje između", kazao je Goldstein.

Predstavnici Spomen područja najavili su skoro dovršenje stalnog postava Memorijalnog muzeja Jasenovac, čiji su eksponati prikupljeni na više lokacija bivšeg koncentracijskog logora.

Tijekom Domovinskog rata veći dio muzejske građe odnesen je iz Jasenovca, a do sada je vraćeno oko 70 posto, kazala je predsjednica Upravnog vijeća Spomen područja Nataša Matušić. Dodala je kako se nada da će do otvorenja stalne postave biti vraćeno i preostalih 30 posto muzejske građe, koja se trenutno, kako se doznaje, nalazi u Srbiji i Republici Srpskoj.

(Hina) am sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara