U nedjelju na Jarunu svjetski Dan srca i Terry Fox Run

NA JARUNU će se ove nedjelje održati dvije akcije posvećene unapređenju zdravlja obilježavanje Svjetskog dana srca i humanitarna utrka Terry Fox Run.

Svjetski dan srca, koji se svake godine obilježava zadnje nedjelje u rujnu, ove godine ima temu "Djeca, mladi i bolesti srca", kojom se želi upozoriti da zdrave životne navike mogu spriječiti pojavu bolesti srca u djetinjstvu i onemogućiti njezin razvoj u mladosti.

U svijetu više od 22 milijuna djece mlađe od pet godine boluje od prekomjerne težine, a više od 50 posto djece su pasivni pušači. Upravo su pretilost i pušenje među dva glavna uzročnika kardiovaskularnih bolesti od kojih umire svaki drugi stanovnik svijeta.

Središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana srca bit će u nedjelju pokraj Malog jezera na Jarunu, gdje će građani od 10 do 13 sati moći, uz prigodni program, izmjeriti krvni tlak, indeks tjelesne mase i šećer u krvi te se sa stručnjacima posavjetovati o zdravoj prehrani, prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja.

Peta humanitarna utrka "Terry Fox Run" oko jarunskog jezera počet će u 16 sati, a završetak je predviđen oko 18 sati. Sav prihod ove je godine namijenjen kliničkom ispitivanju za liječenje djece od raka u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Terry Fox Run" organizira kanadsko veleposlanstvu u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka. Lani je prikupljeno 150.000 kuna, a ove godine organizatori očekuju dvostruko više.

Ta humanitarna akcija, koja je dobila naziv po Kanađaninu Terryu Foxu koji je, nakon što je zbog raka izgubio nogu, nastavio trčati kako bi skupio novac za liječenje, održava se svake godine u rujnu u Kanadi i više od 67 zemalja svijeta radi prikupljanja sredstva za borbu protiv raka.

Utrku će otvoriti kanadska veleposlanica Stefanie Beck i potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Andrija Hebrang, u popratnom programu nastupit će poznata estradna imena, a bit će organizirano i "Terry Fox selo", gdje će se pod šatorima prodavati majice i razni proizvodi.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara