U NEDJELJU PREDSJEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI

U Crnoj Gori se u nedjelju održavaju predsjednički izbori na kojima se za dužnost predsjednika, nakon što se povukao Milo Đukanović, kojemu je povjerena funkcija mandatara za sastav nove crnogorske vlade, prijavilo 11 kandidata.

Samo su trojicu predložile političke stranke, a osam njih su neovisni kandidati, odnosno tzv. predstavnici ´grupa građana´.

Predstojeći su izbori, po općoj ocjeni, izgubili na uobičajenoj atraktivnosti. Jer, potpredsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik crnogorskog parlamenta Filip Vujanović toliko je nadmoćan u odnosu na druge kandidate da se njegova pobjeda ni ne dovodi u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, oporbene odnosno projugoslavenske stranke, ne samo da nisu predložile kandidate, već su pozvale svoje simpatizere da u nedjelju uopće ne izađu na birališta. Tako je odjednom postalo zanimljivije da li će izbori uopće uspjeti, odnosno da li će izaći samo jedan preko 50 posto birača ili će se izbori morati ponoviti.

Vijeće Europe i OESS, te brojne nevladine organizacije, pozvali su crnogorske birače da u nedjelju obave svoju građansku dužnost, navodeći kako bi svako ponavljanje glasanja bilo preskupo za Crnu Goru. Oni su izračunali da će ovi izbori koštati preko milijun i pol eura, što po procjeni Biroa za zapošljavanje, znači 655 novih radnih mjesta.

U petak u ponoć počinje izborna šutnja. Izbore će nadgledati više od 2000 promatrača iz OESS-a, Vijeća Europe, pojedinih izaslanstava i nevladinog sektora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara