U nedjelju prisega novog slovenskog predsjednika

U nedjelju prisega novog slovenskog predsjednika
NOVOIZABRANI slovenski predsjednik Janez Drnovšek u nedjelju će u parlamentu položiti svečanu prisegu, čime će započeti njegov petogodišnji mandat koji je dobio na izborima održanim 1. prosinca, osvojivši više od 56 posto glasova u drugom krugu.

Istodobno s mjesta predsjednika republike odlazi Milan Kučan koji je na tom mjestu proveo dva puna mandata, uvjerljivim pobjedama na izborima 1992. i 1997. godine.

Kučan je u više javnih nastupa za slovenske medije ovih dana izrazio želju za nastavkom svog političkog djelovanja u korist države, na domaćem ili međunarodnom planu.

U razgovoru što ga je u petak objavila slovenska agencija STA, Kučan je rekao da njegov budući angažman ovisi o interesu novog državnog vodstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Politički know-how koji se ne upotrebljava ostaje mrtvim kapitalom, no ako nikakvog interesa (za moj angažman) ne bude, pokušat ću se angažirati ondje gdje bi to posredno moglo koristiti našoj državi´, rekao je dugogodišnji slovenski predsjednik, po općem uvjerenju svojih zemljaka najzaslužniji čovjek za stvaranje samostalne države, a uz dugogodišnjeg premijera Drnovšeka jedan od najzaslužnijih i za njeno međunarodno profiliranje.

Pojedini slovenski analitičari, komentatori i ljudi bliski Kučanu navode da bi za njega odgovarao međunarodni angažman na prostoru bivše Jugoslavije, u Bosni ili na Kosovu, kao neka vrsta mirovnog posrednika kako je to u mnogim misijama po cijelom svijetu obavljao bivši američki predsjednik Jimmy Carter, dok drugi upozoravaju i na potrebu za jakom ličnošću s vizijom koja će biti nužna u Bruxellesu nakon što Slovenija 2004. godine bude uključena u sustav proširene EU.

Novoizabrani predsjednik džave Janez Drnovšek ovoga je tjedna dao ostavku na mjesto predsjednika najjače parlamentarne stranke, liberalnih demokrata, te izjavio da u stranačkom političkom životu kao predsjednik neće djelovati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara