U nedjelju se održava četnički skup na Ravnoj gori

15. SVIBNJA na Ravnoj gori, "kolijevci" četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, prvi put u organizaciji države, održat će se tradicionalni skup simpatizera i članova Srpskog pokreta obnove (SPO), kojim će biti obilježena 60. obljetnica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uz kako je najavljeno "podsjećanje na doprinos toj borbi četničkog pokreta".

Vuk Drašković, predsjednik SPO-a prvi put će skupu na Ravnoj gori prisustvovati u svojstvu ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, a ne samo stranačkog čelnika. Prvi put također organizaciju skupa ne vodi stranka, već Organizacijski odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova ustanovljen u sklopu Ministarstva kulture, kojem je na čelu također dugogodišnji član SPO-a, aktualni ministar kulture Dragan Kojadinović.

Kojadinović je, inače, početkom svojeg mandata u vladi Vojislava Koštunice već punio stupce novina. Pisalo se naime o tome kako se voštana figura Dragoljuba Mihailovića, u prirodnoj veličini, nalazi ispred njegova ureda. Eksponat je nedavno premješten na Ravnu goru, gdje će biti izložen zajedno s četničkim zastavama i fotografijama, na izložbi koja će biti otvorena u nedjelju.

Sabori na Ravnoj gori, u jednom dijelu javnosti nazivani i "četničkim Woodstockom", održavaju se od 1991. godine, nakon što je 1990. godine prvi pokušaj okupljanja spriječila policija. Spomenik Draži Mihailoviću na Ravnoj gori postavljen je 1992. godine, potom je podignuta i crkva, kao i Spomen-dom u kojem će biti muzejski postav i biblioteka.

Iako su organizatori najavili da će se u nedjelju na Ravnoj gori naći i "visoki predstavnici više stranih država", u petak je bilo nemoguće dobiti potvrdu za to.

Draškovićeva stranka tvrdi da je i četnički pokret, kao i partizanski, bio antifašistički u Drugom svjetskom ratu. Ta je stranka Skupštini Srbije predložila, a potom je i usvojen, Zakon kojim su pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta izjednačeni u pravima s pripadnicima partizanskog pokreta. Zakon, međutim, još nije primijenjen, s obzirom na to da parlament nije donio nužne prateće propise za njihovu primjenu.

Dan pobjede nad fašizmom državni dužnosnici obilježili su 9. svibnja polaganjem vijenaca na spomen-obilježja, otvaranjem prigodnih izložbi i sličnih manifestacija. Skup na Ravnoj Gori smatra se završnicom državnih proslava.

Antifašisti, nekadašnji Titovi partizani, nisu se oglasili ni u povodu Dana pobjede ni o četničkoj proslavi. Nekadašnji Savez boraca podijelio se u vrijeme režima Slobodana Miloševića na dvije organizacije.

U Savezu su ostali pristaše Miloševića, a njegovi protivnici okupili su se u Društvu za istinu o Narodnooslobodilačkom ratu. Jedni i drugi ostali su nijemi, bar za sada, na veličanje četništva, konačno i pod pokroviteljstvom države. Slava pobjede nad fašizmom, sudeći po najnovijim događajima rehabilitacije ratnih zločinaca i zločinačkog četničkog pokreta, pripala je u Srbiji samo četnicima.

Četnički pokret je u svom programu imao teritorijalno širenje Srbije i njegovi pripadnici počinili su zločine nad nesrpskim stanovništvom, prije svega muslimanskim i hrvatskim, na području Hrvatske i BiH, kao i nad političkim protivnicima u srpskom narodu.

Foto: RČP Brčko

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara