U NEDJELJU U SRBIJI DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA

U nedjelju, 27. lipnja u Srbiji se održava drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima će oko 6,5 milijuna birača za budućeg predsjednika izabrati jednog od dvojice kandidata predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića ili zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

Pobjednik će biti kandidat koji osvoji veći broj glasova, bez obzira na broj izašlih birača.

Predizborna šutnja je u Srbiji počela u četvrtak u ponoć, te traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 20 sati. Birališta se otvaraju u sedam sati ujutro. Od 8538 biračkih mjesta u Srbiji, na Kosovu ih 241, 15 u zatvorima i 33 u inozemstvu, gdje će moći glasovati nešto više od osam tisuća birača, koji su se na vrijeme prijavili diplomatskim predstavništvima Srbije i Crne Gore u 17 zemalja svijeta.

Neslužbene i privremene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju navečer će objaviti Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), čiji članovi su promatrači na izborima. Republička izborna komisija objavit će službene rezultate u roku od 96 sati od završetka glasanja, odnosno najkasnije do 1. srpnja u 20 sati, kad će rezultate objaviti u "Službenom glasniku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema istraživanjima javnog mnijenja, broj birača koji se odazovu na birališta odredit će budućeg predsjednika. Veći odaziv birača, po predizbornim istraživanjima, pogoduje predsjedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću, a manji kandidatu radikala Tomislavu Nikoliću.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, održanom 13. lipnja, među 15 kandidata, Tomislav Nikolić je - od oko 3,1 milijun birača - dobio oko 940 tisuća glasova, a Boris Tadić oko 860 tisuća.

Srbija nema predsjednika od kraja 2002. godine, kad je istekao mandat Milanu Milutinoviću, koji se nedugo potom dobrovoljno predao Haškom sudu, koji ga je otpužio za ratne zločine na Kosovu 1999. godine. Tijekom protekle dvije godine dužnost predsjednika Republike obavljali su predsjednici Skupštine Srbije.

(Hina) xtta ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara