U neredima u Ugandi poginulo 14 ljudi

Tekst: F.M.
Foto: AFP


NAJMANJE 14 ljudi ubijeno je u Kampali, glavnom gradu Ugande, nakon sukoba između vladinih snaga i pristaša lokalnog kraljevstva. Neredi su trajali čak tri dana, počinjena je velika šteta, ozlijeđeno je gotovo 100, a policija je dosad uhitila najmanje 640 ljudi.

Sutra će početi prva suđenja po optužbama za sudjelovanje u nasilnim prosvjedima i nezakonito okupljanje, najavili su iz tužiteljstva.

Dugogodišnje napetosti

Neredi su samo zadnji čin u dugom razdoblju netrpeljivosti između Yowerija Musevenija, ugandanskog predsjednika-diktatora i kralja Ronalda Mutebija II, vladara kraljevstva Buganda, jednog od četiri tradicionalna kraljevstva u Ugandi.

U četvrtak je vlada kralju Ronaldu zabranila posjet području u kojemu žive pripadnici protivničke etničke grupe, nakon čega su pripadnici naroda Baganda, inače najbrojnije etničke grupe u Ugandi, izašli na ulice i počeli se sukobljavati s policijom.

Tri dana nereda

Pristaše kralja pokrali su oružje i municiju iz policijskih stanica, zapalili veći broj automobila i odali se pljačkanju i uništavanju trgovina.

Jučer su se sukobi smirili, a danas policija i vojska patroliraju pustim ulicama Kampale. Museveni i kralj Ronald dogovorili su sastanak na kojemu bi trebali izgladiti nesuglasice.

Kraljevi u Ugandi imaju uglavnom ceremonijalnu funkciju, ali uživaju i veliku popularnost među pripadnicima svojih etničkih grupa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara