U Nigeriji otet hrvatski inženjer, otmičari traže 150.000 dolara

U Nigeriji otet hrvatski inženjer, otmičari traže 150.000 dolara

NIGERIJSKI pobunjenici oteli su hrvatskog inženjera Ivana Rosu, koji radi za tvrtku Seabulk, kooperantsku tvrtku naftnog giganta Royal/Dutch Shell izvijestili su iz Shella, javlja France Presse. Roso radi kao šef palube za tvrtku Seabulk, iz Splita je i ima 35 godina.

Šef američke tvrtke Seabulk Miro Golob izjavio je kako otmičari za Rosu traže 150.000 dolara, te da je hrvatski pomorac otet greškom, prenosi T portal. Golob je rekao kako skupina koja je otela Rosu zapravo traži novac od druge američke tvrtke s kojom je u sporu, no unatoč tome zadržali su Rosu i traže 150.000 dolara za njegovo oslobađanje.

Shell je objavio da su nepoznate naoružane osobe otele Rosu, koji je radio za kooperantsku tvrtku Seabulk, dok je bio na brodu u vlasništvu tvrtke u delti rijeke Niger, u blizini mjesta Ekeremor u nigerijskoj državi Bayelsa.

Glasnogovornik Shella Harriman Oyofo izjavio je kako su pobunjenici oteli i 15 nigerijskih radnika, no njih su nakon nekoliko sati pustili, dok je Hrvat i dalje ostao u rukama pobunjenika.

Glasnogovornik okruga Bayelsa Oronto Douglas identficirao je taoca kao Ivana Rosu, Hrvata koji radi za Seabulk.

Dužnosnici okruga Bayelsa obišli su mjesto otmice te su potvrdili da je Rosu zadržala skupina pod imenom Iduwini Youths. Guverner Bayelse naredio je otmičarima da oslobode Rosu odmah i bez ikakvih uvjeta. "Mladež Iduwinija" čine pripadnici dominantne etničke skupine Ijaw, koja živi u siromašnom dijelu zemlje u delti Nigera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu, koje pokriva i Nigeriju, diplomatskim kanalima pokušava saznati što se događa s otetim hrvatskim državljaninom, a veleposlanik RH u Egiptu Ivan Tomić poslao je s tim u vezi notu nigerijskom veleposlanstvu u Kairu, a i osobno će razgovarati s nigerijskim veleposlanikom u Egiptu", saznaje Hina iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kairu, koje nije službeno obaviješteno o ovoj otmici, kontaktiralo je s predstavništvom hrvatske naftne tvrtke Ine u Egiptu, a preko Ine i s predstavništvom Shella kako bi se i na taj način provjerile informacije o otmici Rose.

"Nakon što se provjere sve informacije i ukoliko to bude potrebno, Hrvatska će u Nigeriju iz Kaira poslati diplomatskog ili konzularnog djelatnika", dodaje isti izvor iz MVP-a.

Ovaj incident posljednji je u nizu otmica djelatnika naftnih tvrtki u delti rijeke Niger, gdje se dnevno proizvodi 2.5 milijuna barela sirove nafte.

Prema službenim podacima Nigerija, osmi najveći svjetski izvoznik nafte, zbog etničkih sukoba i otmica izgubila je tijekom posljednjih godina nekoliko milijardi dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara