U Njemačkoj izbila afera s izdavanjem viza u Prištini

PREDSTAVNIŠTVO Njemačke u Prištini izdalo je tijekom 2003. i 2004. desetke tisuća ulaznih schengenskih viza bez prethodne provjere podnositelja zahtjeva te je istodobno zapošljavalo djelatnike s kriminalnim dossierom u Njemačkoj, javlja dnevnik "Die Welt" od srijede, pozivajući se na izvore u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Isti izvor navodi da su u organizaciju izdavanja viza u Prištini bile upletene "lokalne mafijaške strukture", slično kao i drugom velikom skandalu u vezi s zloporabom izdavanja viza u Ukrajini koji trenutno potresa Ministarstvo vanjskih poslova i ministra Joschku Fischera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvor u predstavništvu u Prištini žestoko kritizira ministarstvo u Berlinu zbog toga što je "kronično podcijenilo" situaciju na samom mjestu događaja. U Njemačkoj živi oko 250 000 kosovskih Albanaca i navala na predstavništvo se mogla i očekivati, navodi izvor.

Kako se nadalje navodi, lokalno osoblje u predstavništvu u Prištini nije bilo prethodno provjeravano. Tako su dva djelatnika bila tražena u Njemačkoj zbog nanošenja tjelesnih ozljeda. Neki djelatnici su prilikom izdavanja viza manipulacijom preko računala svjesno prikrivali kriminalnu prošlost podnositelja zahtjeva.

"Dei Welt" procjenjuje da bi slučaj prištinskog predstavništva mogao imati posljedice po odnose Njemačke s ostalim zemljama Schengenskog sporazuma zbog toga jer vize izdane na Kosovu vrijede za ulazak u sve zemlje ovog sporazuma a ne samo za Njemačku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara