U Njemačkoj Merkel i Westerwelle započinju koalicijske pregovore

U Njemačkoj Merkel i Westerwelle započinju koalicijske pregovore

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

KRŠĆANSKI demokrati njemačke kancelarke Angele Merkel i liberalni Slobodni demokrati Guida Westerwellea će danas započeti pregovore za sastavljanje vlade. Merkel će, kao i do sada, biti predsjednica vlade dok će Westerwelle, pretpostavlja se, postati novi ministar vanjskih poslova.

Merkelovi kršćanski demokrati i Westerwelle slobodni demokrati su prije izbora nagovijestili kako će oblikovati vladu ako budu imali dovoljno glasova. Na prošlotjednim izborima je Westerwelleova stranka uvjerljivo pobijedila s 33,8 posto glasova dok je stranka Angele Merkel osvojila 14,6 posto. Socijaldemokrati koji su bili s kršćanskim demokratima u velikoj koaliciji su doživjeli najveći poraz u svojoj povijesti te su se morali s 23 posto glasova preseliti u opoziciju.

Reforma poreznog sustava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše pozornosti će obje stranke posvetiti području unutarnje sigurnosti države i zdravstva, a veliko pitanje ostaje budućnost porezne politike. Njemačka se trenutno nalazi u najvećem dugovanju koji pamti te Merkelina stranka predlaže radikalnu reformu i potpunu izmjenu poreznog sustava kojim bi se smanjilo porezno opterećenje njemačkog gospodarstva za 35 milijardi eura. Predlažu, također, i uvođenje tri razreda poreza na dohodak.

Stranke će se najviše složiti po pitanju unutarnje politike dok se razilaze u mišljenju po pitanju vanjske politike. Merkelina stranka nastoji na inzistiranjima kako bi SAD čim prije uklonio svoje nuklearno oružje koje za Westerwellovu stranku to nije od velike važnosti, prenosi Bild. Predstavnici triju stranaka će danas započeti razgovore o postizbornom koaliranju.

Prvi ministar vanjskih poslova deklarirani homoseksualac

Westerwelle je komentare javnosti izazvao i zbog svoje homoseksualne orijentacije. On je svoju seksualnu orijentaciju objavio prije pet godina, na proslavi 50. rođendana Angele Merkel.

"Uvjeren sam da privatni život u današnje vrijeme više ne predstavlja prepreku. Neke druge zemlje možda imaju problem sa činjenicom da je Angela Merkel postala prva žena na položaju njemačkog kancelara."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara