U Njemačkoj neće biti referenduma o europskom ustavu

U Njemačkoj neće biti referenduma o prihvaćanju europskog ustava nego će on u svibnju i lipnju ove godine biti ratificiran u parlamentu, priopćio je u petak predsjednik vladine Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Franz Muentefehring nakon sastanka strančkog vodstva u Leipzigu. L

Muentefehring je objasnio da do referenduma neće doći zato što je demkršćanska oporbena Unija CDU/CSU odbacila uvođenja mogućnosti izravnog izjašnjavanja građana na saveznoj razini što su predlagale stranke vodeće koalicije SPD i Zeleni. Predsjednik SPD-a objasnio je da su Kršćansko demokratska unija (CDU) i Kršćansko socijalna unija (CSU) odbacile promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na provedbu referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savezna vlada će, kako je priopćio Muentefehring, unatoč tomu nakon ljetne pauze u Bundestagu pokrenuti raspravu o uvođenju referenduma na saveznoj razini. On vjeruje da će u tomu dobiti i dovoljnu podršku zastupnika Unije CDU/CSU u Bundestagu. Za izmjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina u Bundestagu. Socijaldemokratsko - zelena koalicija trenutno raspolaže tijesnom nadpolovičnom većinom.

(Hina) xnkre ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara