U Njemačkoj preko pet milijuna nezaposlenih

Po prvi put u poslijeratnoj povijesti u Njemačkoj je u siječnju zabilježeno preko pet milijuna nezaposlenih, javljaju u ponedjeljak njemački mediji pozivajući se na razgovor koji je savezni ministar rada i gospodarstva Wolfgang Clement vodio za tjednik "Bild am Sonntag". L

Porast nezaposlenih od gotovo pola milijuna u usporedbi s prosincom uzrokovan je tradicionalnim sezonski uvjetovanim padom zaposlenosti u poljoprivredi i građevinarstvu. Od 1. siječnja, stupanjem na snagu paketa mjera socijalnih reformi pod nazivom Hartz IV, dolazi i gotovo 300.000 nezaposlenih koji su se dosad vodili kao primatelji socijalne pomoći, a koje vlada najnovijim mjerama ponovno želi vratiti na tržište rada.

"Prava istina o stanju na njemačkom tržištu rada dolazi tek sada na vidjelo, a vrijeme tajnih brojki je iza nas", smatra Clement. On je istodobno dodao da će lagani gospodarski rast, zabilježen u prošloj godini, ove godine pokazati pozitivno djelovanje na tržište rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vodeći njemački ekonomisti drže, međutim, da za drastično smanjenje broja nezaposlenih nisu dovoljne započete socijalne reforme, nego da za njima treba slijediti i porezna reforma koja bi smanjila izdatke za poduzetnike. Predsjednik Udruge njemačkih industrijalaca Ludwig Georg Braun također smatra da treba produljiti radno vrijeme uz istodobno sporiji rast plaća zaposlenih u industriji.

Službene podatke o broju nezaposlenih u Njemačkoj savezni ured za zapošljavanje iz Nuernberga objaviti će u srijedu.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara