U novoj Vladi samo HDZ i DC?

USPRKOS dosadašnjim najavama i odluci Velikog vijeća HSLS-a, ta stranka ipak neće ući u Vladu premijera Ive Sanadera, izjavio je za Jutarnji list visoki dužnosnik HDZ-a.

Kako piše "Jutarnji", pregovori između HDZ-a i HSLS-a propali su u četvrtak navečer, nakon što je HSLS odbio ponudu Ive Sanadera - resor obrane ili obrazovanja HSLS-ovu ministru u budućoj Vladi.

Naime, izaslanici HSLS-a Đurđa Adlešić i Ivan Čegok predočili su Sanaderu odluku Malog i Velikog vijeća stranke, prema kojoj mogu potpisati koalicijski ugovor s HDZ-om samo ako HSLS-ovom Hrvoju Vojkoviću mandatar nove vlade ponudi ministarstvo gospodarstva ili javnih radova i razvitka.

Zbog tako čvrstih stavova obaju stranaka, pregovori su završili nakon samo pola sata i postalo je jasno da je postizborna koalicija HSLS-a i HDZ-a propala stvar, ali HSLS-ovci su na odlasku ipak dodali da će obaviti dodatne konzultacije u stranci.

Budući da je Ivo Sanader za sastavljanje Vlade odredio rok u nedjelju u 12 sati, malo je vjerojatno da će HSLS izmijeniti svoju odluku, jer bi za to u vrlo kratkom roku bilo potrebno održati sjednice stranačkih tijela.

Po svemu sudeći, u novoj će Vladi ostati samo HDZ i DC kao koalicijski partneri, a HSLS-ovci Đurđa Adlešić i Ivan Čehok još su ranije potpisali da će podržati Vladu u Saboru.

Na Sanaderovoj konferenciji za novinare u nedjelju u 12 biti će objavljena imena ministara u novoj Vladi, koja će imati 14 ministarstava.

Nova predsjednica DC-a, Vesna Škare-Ožbolt, biti će ministrica pravosuđa, a 12 ostalih resora biti će HDZ-ova.

U subotu se također saznalo da će novi ministar unutarnjih poslova biti Marijan Mlinarić, malo poznati član Predsjedništva HDZ-a, te da će resor obrazovanja pripasti dr. Draganu Primorcu, ravnatelju zagrebačke poliklinike Sveti Duh II.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara