U Novom Zelandu pokrenuta kampanja za zaštitu golemih puževa

SVI SU zasigurno čuli za kampanju za spas kitova, a Novi Zeland je upravo pokrenuo istovjetnu kampanju za spas i očuvanje puževa, no ne radi se o kulinarskim poslasticama u umaku od češnjaka ili uobičajenim "ljigavcima" koji uživaju grickajući list salate, već o najvećim puževima na svijetu, golemim mesožderima veličine ljudske šake.

Nazvani "sumo hrvačima puževskog svijeta", Powelliphanta puževi proždiru ostale manje srodnike, a crve i gliste naprosto usisavaju kao da su špageti, objašnjava novozelandski ministar za očuvanje okoliša Chris Carter.

Većina stanovnika Novog Zelanda nikada nije vidjela niti jednu od 72 vrste Powelliphante koje žive u prastarim šumama, a šanse da to dožive sve su manje. Najmanje 40 vrsta i podvrsta je ugroženo te je stoga državni Ured za zaštitu okoliša pokrenuo kampanju kako bi ih se očuvalo od izumiranja. Očuvanje te vrste dio je sveobuhvatne strategije o očuvanju jedinstvene biološke raznolikosti Novog Zelanda.

"Ti puževi mesožderi su fascinantna i prelijepa stvorenja, s fino prošaranim kućicama u nijansama crvene, smeđe, žute i crne boje. Oni su kulminacija najmanje 80 milijuna godina evolucije. U istoj su mjeri dio naše baštine, poput kiwija i kakapoa (ptica čiji se broj također smanjuje)", objasnio je Carter.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, program kontrole štetočina u nacionalnom parku Kahurangi, na planini Arthur na Južnom otoku, već je peterostruko povećao broj Powelliphante.

Ti su puževi inače prava poslastica za oposume, divlje svinje i štakore.

(Hina) xvk ybcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara